Došlo k ďalšiemu zosuvu pôdy, tentoraz na Šturci. Ružomberok vyhlásil 3. povodňový stupeň

Došlo k ďalšiemu zosuvu pôdy, tentoraz na Šturci. Ružomberok vyhlásil 3. povodňový stupeň
Peter Minárik

Intenzívny dážď aj naďalej komplikuje situáciu na našom území. Došlo k ďalšiemu zosuvu pôdy a problémy spôsobujú aj rastúce vodné toky. Večer vyhlásilo mesto Ružomberok 3. povodňový stupeň.

Intenzívny dážď ani naďalej neutícha a v oblasti Nízkych Tatier začínajú zrážkové úhrny atakovať hranicu až 100 mm za 24 hodín. Takéto ohromné množstvo zrážok má problém absorbovať pôda aj vodné toky.

Pred niekoľkými minútami došlo na strednom Slovensku k ďalšiemu zosuvu pôdy a vplyvom stúpajúcich vodných tokov a ohrozenia vyhlásilo mesto Ružomberok 3. stupeň povodňovej aktivity.

Zosuv pôdy na Šturci

Výdatné zrážky v uplynulých dňoch spôsobujú problémy na podmáčanej pôde. Tá sa prepadáva alebo zosúva. K ďalším incidentom došlo dnes. V ranných hodinách sa zosunul svah pod Donovalmi. Nánosy blata, konárov a vody zablokovali jeden jazdný pruh na frekventovanej ceste cez Donovaly.

 

Aktuálne došlo k ďalšiemu zosuvu. K udalosti došlo na horskom priechode Šturec v blízkosti Horného Harmanca. Na cestu sa zosunula pôda, ktorá nevydržala výdatné zrážky.

zosuv pôdy pri Hornom Harmanci
zosuv pôdy pri Hornom Harmanci, Bohuš Ježík

Problémy hlási aj Ružomberok

Výdatné zrážky začínajú zhoršovať situáciu aj v meste Ružomberok. Mesto Ružomberok vyhlásilo v nedeľu tretí stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch a drobných vodných tokoch. Kritická situácia je najmä na rieke Revúca na Podsuchej a v mestskej časti Biely Potok. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

"Situáciu monitorujeme v teréne a naozaj nie je dobrá. Na vodný tok sa boli pozrieť zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku, Povodia horného Váhu i vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Ružomberku. V pohotovosti sú naše Komunálne služby i dobrovoľní hasiči. Všetci dúfame, že rieka sa upokojí a hladina klesne," podotkol primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.

 




Vyliata voda môže na kritických miestach potenciálne ohroziť život a zdravie, majetok právnických a fyzických osôb, životné prostredie, kultúrne dedičstvo i hospodársku činnosť. "Počas povodňovej situácie budeme vodné toky monitorovať, zmierňovať riziko vyliatia a postupne zbierať dokumentáciu o spôsobených škodách. V prípade potreby zasiahneme. Vyhlásený stupeň povodňovej aktivity budeme v ďalších dňoch prehodnocovať podľa aktuálneho stavu na vodných tokoch na území mesta," dodal primátor.

Samospráva žiada obyvateľov dotknutých oblastí, aby sa nezdržiavali v blízkosti rieky a upozornili aj svoje deti, ktoré sa po mestskej časti môžu pohybovať bez dozoru dospelých. "V pohotovosti sú dobrovoľní hasiči, Hasičský a záchranný zbor, kompetentní zamestnanci mesta a mestskí policajti," uzavrel Miškovčík.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd