DUBAJ: Šíria sa informácie, že POČASIE bolo cielene OVPLYVŇOVANÉ

DUBAJ: Šíria sa informácie, že POČASIE bolo cielene OVPLYVŇOVANÉ
Veronika Salayová

Dubaj má za sebou historické povodne, ktoré v tejto metropole nemajú obdobu. Za necelé dva dni napršalo toľko zrážok ako v priemere za rok a pol. Boli tieto zrážky vyvolané umelo?

Ako vieme, Dubaj zasiahli rekordné záplavy a veľká časť tejto metropoly skončila pod vodou. To, čo sa stalo, označili médiá za „historickú poveternostnú udalosť“, ktorá prekonala „všetko, čo bolo v krajine zdokumentované od začiatku meteorologických meraní v roku 1949“.

Búrky s výdatným dažďom zasiahli Dubaj v pondelok večer a za 24 hodín napršalo viac ako 142 milimetrov zrážok. Pre porovnanie: za priemerný rok v Dubaji naprší 94,7 milimetra, čiže za necelé dva dni napršalo v tomto meste toľko, ako v priemere za rok a pol. 

 

Boli zrážky v Dubaji vyvolané cielene?

Dubaj sa však na túto povodeň pripravoval, pretože meteorológovia už v predstihu vedeli, že dôjde k enormným zrážkam. Jeff Masters, meteorológ pre Yale Climate Connections, uviedol, že záplavy v Dubaji spôsobil nezvyčajne silný systém nízkeho tlaku, a tieto zrážky predpovedali v dostatočnom časovom predstihu.

Aj napriek tomu, že sa metropola v Spojených arabských emirátoch pripravovala na avizovaný nápor zrážok, objavili sa mnohé názory, že v zrážky boli umelo vyvolané a došlo k cielenému ovplyvňovaniu počasia. 

Táto informácia obletela svet a mnohí začali tejto informácii veriť, resp. ju považovať za možnú. Ako vieme, niektoré krajiny naozaj využívaniu techniku výsevu mračien, aby umelo vyvolali dážď. 

Meteorológovia sa v tejto veci zhodujú

Na takéto ovplyvňovanie počasia sa využívajú lietadlá alebo pozemné delá, ktoré vystrelia jodid strieborný alebo iné chemické látky do oblakov. V oblaku s vodou sa následne vytvára viac jadier, čo priťahuje viac vlhkosti a tá následne padá na zem vo forme dažďa alebo snehu.

 

Treba však zdôrazniť, že nie je možné vytvoriť dážď z jasného neba bez mrakov. Častice musia byť vystrelené do búrkového mraku, ktorý už zadržiava vlhkosť, aby tieto zrážky mohli spadnúť na zem. 

Meteorológovia z celého sveta sa teda zhodujú na tom, že v tomto prípade nešlo o ovplyvňovania počasia

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd