Druhý sviatok vianočný prinesie pokojnejšie počasie. Naďalej však hrozia povodne

Druhý sviatok vianočný prinesie pokojnejšie počasie. Naďalej však hrozia povodne
Dominik Cenkner

Vianočné sviatky pokračujú ďalším dňom, počas ktorého si veriaci pripomínajú prvého mučeníka, sv. Štefana. Kedysi bol tento deň vo veľkom spájaný so zábavami po dlhom čase adventu. Dnes už je situácia o niečo odlišnejšia a platiť to bude aj o počasí.

Kým v pondelok ovplyvňovala počasie u nás tlaková níž, resp. jej južný okraj, po ktorom k nám prúdil veľmi teplý vzduch, dnes sa o dianie u nás bude starať nevýrazný studený front. 

Ten postúpi do našej oblasti od severozápadu. Spojený bude s už spomínanou rozsiahlou tlakovou nížou so stredom nad Škandináviou a priľahlým Ruskom.

V utorok preto možno očakávať oblačnú až zamračenú oblohu, len ojedinele bude oblačnosti menej. Najmä v Žilinskom kraji ešte treba počítať so slabým dažďom či mrholením, od cca 1700 metrov so snežením.

Zrána sa navyše ojedinele môžu vyskytovať aj hmly. Na cestách preto jazdite opatrne.

Naďalej bude veľmi teplo

Tieto Vianoce sa zaradia medzi jedny z najteplejších v novodobej histórii Slovenska. A aj keď oproti včerajšku teploty mierne poklesnú, stále bude na túto ročnú dobu veľmi teplo.

Maximálne denné teploty vystúpia na +8 °C až +13 °C. O niečo chladnejšie bude v Žilinskom kraji, na Horehroní, Gemeri a Spiši, a to okolo +6 °C.

Fúkať bude prevažne západný vietor s rýchlosťou 3 až 9 m/s, v Žilinskom kraji
a v Popradskej kotline lokálne až okolo 11 m/s a v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h).

Aj dnes si treba dať pozor na horách. Nad pásmom lesa sa očakáva búrlivý vietor až silná víchrica.

Počasie sa upokojí, ale potrápia nás hladiny riek

V súvislosti s vysokými teplotami a rýchlo sa topiacim snehom, ktorý napadol krátko pred Vianocami, budú aj dnes na niektorých miestach hroziť povodne. Kritické hodny dosiahol tok rieky Žitava na stanici Vieska nad Žitavou, kde ešte aj v pondelok večer platil až 3. stupeň povodňovej aktivity.

Hladina rieky však našťastie začala pozvoľna klesať. Podľa odhadov však poväčšine dnešného dňa bude dosahovať 2. SPA. Podobná situácia platí aj pre ďalšie toky na pomedzí západného a stredného Slovenska.

Aktuálne platné hydrologické výstrahy, zdroj: shmu.sk
Aktuálne platné hydrologické výstrahy, zdroj: shmu.sk

V tejto súvislosti sú aj naďalej v platnosti hydrologické výstrahy, ktoré vydáva Slovenský hydrometeorologický ústav. Obyvatelia dotknutých okresov sa budú musieť mať na pozore minimálne do stredy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd