Dvojicu českých turistov v Alpách museli ratovať rakúski záchranári

Dominik Cenkner

O českých turistoch v slovenských horách sa už rozprávajú vtipy. Počas víkendu však rozhodne do smiechu nebolo mužovi a žene z Česka, ktorí uviazli v horskom masíve Rax v rakúskych Alpách.

Českú dvojicu, muža a ženu, v sobotu popoludní transportoval vrtuľník rakúskeho ministerstva vnútra do bezpečia. Uviazli v horskom masíve Rax v rakúskych Alpách.

Informovali o tom samotní záchranári, podľa ktorých dvojica kvôli stále ešte zimným poveternostným podmienkam nedokázala na ferrate Preinerwandsteig pokračovať vpred, ale ani sa nemohli vrátiť.

Uviaznutá dvojica vo veku 31 a 35 rokov si privolala pomoc. Záchranári českých skialpinistov vyslobodili s pomocou lana, informovala záchranná služba v Reichenau.

Nebola to jediná záchranná akcia

V páse Rax-Schneeberg, ktorý leží niekoľko desiatok kilometrov juhozápadne od Viedne, sa v noci zo soboty na nedeľu 19. marca odohrala ešte jedna záchranná operácia.

Štyridsaťročný Rakúšan na vrchu Schneeberg pri zostupe zablúdil a okolo 20:30 hvyslal tiesňové volanie. Krátko pred polnocou ho záchranári našli s pomocou zadaných súradníc a odprevadili ho do údolia.

Aj v slovenských horách panujú zimné podmienky

Začiatok jari neznamená automatické zmiznutie zimy z našich životov. Na horách by o tom vedeli hovoriť svoje. 

Pri plánovaní výletov tak majte na pamäti, že v horách ešte stále panujú zimné podmienky. Dokonca aj v tých slovenských. 

Navyše už na prelome tohto a budúceho týždňa k nám dorazí ďalšia vlna zimného počasia. Na začiatku nového týždňa nás tak čaká chladné aj vlhké počasie, čim by mali teploty poklesnúť a súčasne s tým aj hranica sneženia. Podľa všetkého to vyzerá tak, že snežiť by mohlo opäť napríklad v severných regiónoch Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd