Etna sa opäť ROZHNEVALA. Aké následky mal výbuch?

Etna sa opäť ROZHNEVALA. Aké následky mal výbuch?
Ema Bazhaykin

Sopka Etna vo štvrtok večer opäť vybuchla a chrlila popol. Akú intenzitu a následky mal tento výbuch?

Vo štvrtok vo večerných hodinách spozoroval Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV) z kamier na juhovýchodnom kráteri Etny výbuch, ktorý spôsobil aj emisiu popola.

 

Tentokrát bol výbuch Etny slabší a spôsobil len miernu emisiu popola, ktorý sa rýchlo rozptýlil vo vyšších oblastiach. Ako bolo pozorované v posledných dňoch, aj v súčasnom stave zostáva priemerná amplitúda vulkanického otrasu v rozmedzí priemerných hodnôt.

Zdroje otrasov sa nachádzajú pod juhovýchodným kráterom v nadmorskej výške približne 2 900 m n. m. 

„Infrazvukové signály nevykazujú významné odchýlky a infrazvukové udalosti sú lokalizované výlučne v súvislosti s juhovýchodným kráterom. Údaje z klinometrickej siete a siete GNSS nevykazujú výrazné deformácie zeme,“ uzatvára INGV.
 

Etna nám v posledných dňoch predvádzala nebeské divadlo

Len pred niekoľkými dňami sme informovali o tom, ako nás Etna prekvapila zaujímavým javom, keď do vzduchu vypustila tisíce „medúz“ – chumáčiky oblakov, ktoré sa nápadne podobajú na medúzy.

Etna do vzduchu vypúšťala tisíce „medúz“
Etna do vzduchu vypúšťala tisíce „medúz“, foto: Liotta Marisa

Vírivé krúžky, ktoré na oblohe vytvárajú tvar medúzy, vznikajú zo zmesi dymu, pary a iných plynov uvoľňovaných zo sopečných otvorov pri veľmi vysokých rýchlostiach. Sú doslova vypudzované z jedného otvoru.

Rekordný počet prstencov vychrlila sopka v roku 2000, kedy uvoľnila do vzduchu okolo 5 000 „medúz“. V súčasnosti je počet týchto obláčikov podobný a môže sa stať, že Etna tento rok pokorí ďalší rekord.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd