Európa rozdelená na dve polovice: Západ zažíva horúčavy nad +30 °C, východ bojuje s chladom

Veronika Salayová

V Európe v týchto dňoch panuje diametrálne odlišné počasie, čo sa východnej a západnej polovice týka. Kým na západe, najmä v krajinách ako Francúzsko a Španielsko, je doslova leto, stredná a východná polovica Európy má stále zimu. 

Vlna horúčav už niekoľko dní úraduje v západnej Európe. Teploty vystupujú k nadpriemerným až rekordným hodnotám, a to najmä vo Francúzsku, Portugalsku a Španielsku, ale nadpriemerne teplo je napríklad aj v Belgicku. 

Najteplejšie je na juhozápade, teda v Španielsku, kde teploty lámu doterajšie rekordy. Príčinou je príliv veľmi teplého vzduchu z horúcej severozápadnej Afriky. Napríklad v Mauretánii namerali už v polovici mesiaca v meste Akjoujt maximum +45,0 °C, čo je nielen marcový, ale dokonca aj aprílový rekord, informuje In-počasí.

Horúci vzduch v týchto dňoch zasiahol prakticky celý Pyrenejský polostrov, kde teploty stúpajú k naozaj vysokým hodnotám, ktoré sú skôr typické pre jún než pre marec. 

Teploty vystúpili až na +34 °C

V provincii Murcia v Španielsku sa maximá v pondelok vyšplhali až k +34 °C a aj v Portugalsku bola prekonaná hranica tropickej tridsiatky. V portugalskom meste Santarem namerali +31,5 °C, len o desatinu menej ako celoštátny marcový rekord.

Mimoriadne horúci vzduch prenikol počas včerajšieho dňa aj do juhozápadného Francúzska, ktoré tak zažilo mimoriadne teplú stredu. V meste Navarrenx namerali v strede týždňa +30,8 °C.

Teplotu nad +30 °C hlásilo vo Francúzsku 9 staníc a na 28 staniciach bola zaznamenaná teplota nad +29 °C. Týmito teplotami boli prekonané desiatky celomarcových teplotných rekordov. 

Vlna horúčav bude v juhozápadnej Európe pokračovať aj vo štvrtok a nie je tak vylúčené, že aj dnes bude prekonaných niekoľko teplotných rekordov. 

Zatiaľ čo západná polovica Európy má doslova letné počasie, stredná a východná časť kontinentu vrátane Balkánu má v týchto dňoch podpriemerné teploty. Na našom území sa od dnešného dňa začne síce výrazne otepľovať, ale toto oteplenie príliš dlho nevydrží. Viac sa o tom dočítate v tomto aktuálnom článku

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd