,,Európsky hurikán,, udrie už dnes večer

Peter Minárik

Nad Stredozemným morom sa prehlbuje výrazná tlaková níž. Cyklón, ktorý sa dnes ešte viac prehĺbi nadobudne štruktúru hurikánu. Takýto systém sa nad Stredomorím označuje ako medikán.

Obdoba hurikánu. Takto sa v oblasti Stredozemného mora nazýva búrkový systém, ktorý sa dokáže sformovať v tomto období nad oblasťou Stredozemného mora.

Ide o rozsiahlu tlakovú níž, ktorej jadro a štruktúra sa veľmi podobá hurikánu. Stredomorský medikán dokáže spôsobiť rovnaké škody, ako hurikány, ktoré udierajú v Karibiku, či na americkom pobreží.

Medzi Talianskom a Gréckom aktuálne jeden takýto medikán vzniká. Tlak v strede tlakovej níže klesne počas dnešného dňa pod 980 hPa. Medikán sa pohybuje veľmi pomaly smerom k východu ku gréckemu pobrežiu, kde dorazí dnes večer.

Ročne sa nad Stredomorím sformuje priemerne 1 až dva medikány. Tento medikán, ktorý dostal meno Cassilda je prvým v tomto roku.

Cassilda udrie už dnes vo večerných hodinách na grécke ostrovy Zakynthos, Lefkada a Kefalonia.

Prajavy medikánu by mali byť veľmi podobné hurikánu. Priemerná rýchlosť vetra by mala dosahovať rýchlosť 120 km/h s nárazmi cez 160 km/h, ojedinele až 200 km/h.

Silný vietor môže spôsobovať materiálne škody a zaplavovať pobrežie. Na pobreží sa totiž očakávajú až 5-metrové vlny.

Okrem silného vetra sa na západnom pobreží Grécka očakávajú aj výdatné zrážky. Spadnúť môže 100 až 200 mm zrážok, v rámci orografie lokálne až okolo 400 mm.

Západné Grécko tak dnes bude bičované veľmi nepriaznivým počasím. Situáciu budeme na našom webe pozorne sledovať a o všetkom vás informovať. Viac o medikáne sa dozviete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd