Evakuujú základne, zatvorili školy. Situácia v USA je vzácna

Evakuujú základne, zatvorili školy. Situácia v USA je vzácna
Oklahoma Peter Minárik

Na juhu USA aktuálne začína popoludnie a to prinesie besnenie počasia. V oblasti očakávajú najsilnejšie tornáda za uplynulé roky.

V USA panujú ,,najlepšie,, podmienky pre vznik tornád od roku 2011, teda aspoň z meteorologického hľadiska. V oblasti ako Oklahoma, či Texas sa očakáva najsilnejšia séria búrok za uplynulé roky.

Podmienky sú doslova extrémne. V noci zaznamenali hodnoty instability CAPE na úrovni 4350 J/Kg a aktuálne hodnoty prekračujú 6000 J/Kg. Len pre ilustráciu, tieto hodnoty sú tak vysoké, že prekračujú štandardnú škálu.

Supercelárne búrky, ktoré môžu priniesť aj tornáda majú zasiahnuť najmä Texas a Oklahomu.

Očakávané hodnoty supercelárnej kompozity / pravdepodobnosť supercelárnych búrok
Očakávané hodnoty supercelárnej kompozity / pravdepodobnosť supercelárnych búrok

Ľudia sa pripravujú na blížiacu sa vlnu búrok, ktoré udrú už čoskoro. Veliteľ základne Tinker Air Force Base nariadil evakuáciu. Zo základne odlietajú lietadlá a vojakom udelili dovolenku. 

Zatvorené zostali aj školy v Oklahome a mnoho firiem udelilo ľuďom popoludní voľno. Ľudia sa tak vracajú do svojich domovov, aby prečkali silné búrky a sériu tornád.

Situácia, ktorá je teraz v Oklahome a v Texase je mimoriadne vzácna a vyvolala veľké diskusie aj v odborných kruhoch. Všetci čakajú, čo sa začne diať. Obávajú sa najsilnejších tornád až so silou EF5, ktoré môžu spôsobovať rozsiahle, devastačné škody. Posledné smrtiace tornádo o sile EF5 sa v Oklahome vyskytlo na konci mája v roku 2013, Vtedy zabilo 23 ľudí, vrátane siedmych detí. Aj preto dnes radšej zatvorili školy. Tornádo vtedy zasiahlo jednu zo škôl.

Posledné smrtiace tornádo v celých Spojených štátoch zaznamenali v roku 2014. Viac o dnešnej situácii sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd