Juh USA dnes zasiahne najhoršia séria tornád od roku 2011

Juh USA dnes zasiahne najhoršia séria tornád od roku 2011
Spojené štáty americké Peter Minárik

Časť Texasu a Oklahomy dnes zasiahne séria silných tornád. Očakávajú sa najsilnejšie tornáda o sile EF4 až EF5. Má ísť o najhoršiu situáciu od roku 2011. 

Meteorológovia varujú juh Spojených štátov pred sériou mimoriadne silných búrok, ktoré zrejme vyprodukujú aj najsilnejšie tornádo o sile EF5. Meteorológovia uvádzajú, že má ísť o najhoršiu búrkovú situáciu v týchto oblastiach od roku 2011.

Situácia je tu naozaj nezvyčajná. Nad touto oblasťou Spojených štátov sa totiž bude stretávať mimoriadne teplý a vlhký vzduch z Mexického zálivu so studeným vzduchom, ktorý bude prúdiť nad oblasť z oblasti Skalnatých vrchov. 

Extrémne podmienky

Výrazný teplotný kontrast je badať aj na aktuálnych teplotách.

aktuálne teploty, zdroj: Infoclimat
aktuálne teploty, zdroj: Infoclimat

Od severu sa nasúva studená vzduchová hmota, ktorá prináša teploty pod +10 °C a pri pobreží sa teploty šplhajú k +30 °C.

Práve v oblastiach, kde sa tieto dve teplotne výrazné vzduchové masy budú miešať hrozia intenzívne búrky. 

najohrozenejšie oblasti, zdroj: weather.com
najohrozenejšie oblasti, zdroj: weather.com

Meteorológovia varujú pred krúpami, ktoré môžu dosahovať priemer až niekoľkých centimetrov, povodňami, prudkým vetrom a najväčšie nebezpečenstvom predstavujú tornáda, ktoré môžu nabrať obrovskú silu. S takmer istotou americkí meteorológovia očakávajú, že niekde zosadne tornádo o sile EF4 až EF5. Podmienky sú totiž extrémne nebezpečné.

Sondáž z mesta Brownsville vykázala neskutočné hodnoty CAPE až na úrovni 4285 J/Kg a to už počas uplynulej noci. Takéto hodnoty sú extrémne aj pre popoludnie, nie pre noc, kedy ich namerali. Na danej stanici ide o historický rekord.

Nezvyčajné opatrenia

Nezvyčajná situácia si vyžiadala aj nezvyčajné opatrenia. Školy v centrálnej Oklahome sú dnes zatvorené, pričom ide o najmasovejšie uzavretie všetkých škôl v histórii pred očakávaným nebezpečným počasím.

Úrady chcú zabrániť tragédiam z minulosti. V roku 2013 tornádo o sile EF5 zasiahlo školu a zabilo 24 ľudí. Mimochodom tornádo z roku 2013 je posledným zaznamenaným tornádom o sile EF5 v USA ktoré zabíjalo. Dnes tak môže byť tento dátum prepísaný. Situáciu budeme na webe sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd