VIDEO: Kamera v Hurbanove zachytila bolid. Letel nad Moravou

Dominik Cenkner

Časť Slovenska pred pár dňami mohla pozorovať veľmi jasný meteor, ktorý sa označuje ako bolid. Ten letel nad Moravou v Českej republike.

Kamera pozorovateľskej siete AllSky7 v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove zachytila v stredu 17. apríla bolid, ktorý preletel nad časťou Moravy a vidieť bol aj na západnom Slovensku. Úkaz zaznamenali v čase o 21:47 h. 

Informáciu priniesol portál nitrak.sk. Riaditeľ úseku hvezdárne a Múzea Mikuláša Thegeho Konkolyho v Hurbanove, Ivan Dorotovič, uviedol, že podľa všetkého zhorel celý v atmosfére - teda úlomky z neho nedopadli na zem.

„Podľa výpočtov Dr. Pavla Spurného, koordinátora Európskej bolidovej siete z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejove, preletel bolid nad severnou Moravou,“ doplnil Dorotovič.

 

Na sledovanie týchto javov slúži práve Európska bolidová sieť. Tá vie presne stanoviť dráhy bolidov v atmosfére.

Meteorid, meteor, bolid, meteorit

Aj keď tieto pojmy znejú rovnako, označujú niečo iné. Mnohí si tieto názvy mýlia, preto si pripomeňme, čo znamenajú.

Meteoroidy sú relatívne malé telesá zložené z kameňov a kovov, ktoré sa nachádzajú vo vesmíre. Môžu byť malé ako zrniečka alebo aj meter široké. Menšie objekty sa nazývajú mikrometeoroidy alebo medziplanetárny prach.

Meteor vzniká, keď meteoroid vstúpi do atmosféry Zeme a jeho aerodynamické zahrievanie vytvorí pruh svetla, ktorý môžete pozorovať voľným okom. Úkaz sa väčšinou odohráva v časti atmosféry nazývanej mezosféra, ktorá sa nachádza 76 až 100 kilometrov nad povrchom Zeme.

Extrémne jasný meteor sa nazýva bolid - zvyčajne musia byť na oblohe jasnejšie ako planéta Venuša pri pohľade zo Zeme. Ešte jasnejšie meteory sa zvyknú označovať ako superbolidy.

 

Ak úlomky z vesmírneho telesa, ktoré prejde atmosférou Zeme, „prežijú“ a dopadnú na povrch, stávajú sa z nich meteority. Meteorit teda môže pochádzať z asteroidu aj meteoroidu či kométy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd