Polárna žiara sa vrátila. Aktuálne ju pozorujú z viacerých oblastí. Máme však smolu

Polárna žiara sa vrátila. Aktuálne ju pozorujú z viacerých oblastí. Máme však smolu
Peter Minárik

K našej planéte aktuálne dorazila ďalšia  vlna koronálnej hmoty, ktorá interaguje s magnetickým poľom Zeme a prináša výskyt polárnej žiary, ktorú aktuálne pozorujú z viacerých oblastí Európy. Viditeľná by za ideálnych podmienok bola aj zo Slovenska, no máme smolu.

Na Slnku aj naďalej dochádza k jednotlivým slnečným erupciám, ktoré smerom k našej planéte vrhajú vlny koronálnej hmoty. V podvečerných hodinách dorazila k našej planéte ďalšia koronálna hmota.

Podľa aktuálnych dát prebieha na Zemi geomagnetická búrka triedy G2, čo je stredne silná búrka. V rámci nej stúpol Kp index až na 6.

 

Aktuálne vďaka tomu je viditeľná polárna žiara z viacerých európskych krajín a pozorujú ju aj naši susedia.

Slovensko má smolu

Polárnu žiaru pozorujú napríklad na severe Nemecka, no predovšetkým v Poľsku, odkiaľ prichádzajú zaujímavé fotografie. 

Polárnu žiaru by sme mohli pozorovať aj z nášho územia, no problémom je oblačnosť. Aktuálne sa totiž nad našim územím nachádza veľa oblačnosti a dokonca aj zrážky. 

 

Polárnu žiaru tak zo Slovenska aktuálne nemožno pozorovať. Počas noci by sa však malo vyjasňovať a v ranných hodinách je šanca vyššia, no to bude závislé aj od astronomických podmienok, ktoré sa však začínajú zhoršovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd