Meteorológovia vydali najvyššie varovanie. Do našej oblasti prichádza daždivé a búrlivé počasie

Veronika Salayová

Do Česka mieria výdatné zrážky a búrky. Tie by však mali zmierniť pretrvávajúce sucho v našej oblasti, no na druhej strane búrky môžu byť aj veľmi silné s potenciálom páchať škody. 

Po niekoľkých týždňoch príjemného jarného počasia prichádza opäť otočka. Na Európu sa totiž ženú pomerne drsné búrky a lejaky, ktoré prináša tlaková níž JULI

Búrky ako prvé udrú v Nemecku, kde už tamojšia meteorologická služba vydala najvyššie varovanie. Pôjde o silné až extrémne búrky, ktoré môžu byť sprevádzané aj krupobitím.

S tým majú v Nemecku v poslednej dobe veľmi zlé skúsenosti a tieto krupobitia majú zväčša značný ničivý potenciál. Zároveň sa v Nemecku očakávajú aj výdatné zrážky, a to až 120 litrov na meter štvorcový.

 

Zrážky sú na druhej strane veľmi potrebné

ČHMÚ však trochu paradoxne vydal varovanie pred hroziacimi požiarmi, keďže u našich susedov panuje dlhší čas sucho. Toto sucho by však malo v Česku pominúť, keďže aj tam smeruje lejak a búrky. 

Prvé zrážky čakajú Česko už od zajtrajšieho dňa a toto daždivé počasie má pretrvávať prinajmenšom do polovice budúceho týždňa. 

Búrky síce môžu mať ničivý potenciál, no na druhej strane treba povedať, že dážď je v Česku už potrebný a vzhľadom na vyprahnutú pôdu by mal priniesť skôr pozitíva.

Búrky čakajú aj Slovensko

Podobný charakter počasia čaká aj Slovensko, kde k zmene počasia dôjde už počas štvrtka. Slovensko čakajú prehánky a následne aj búrky, ktoré môžu byť na každodennom poriadku až do víkendu.

Búrky by mali byť prevažne stacionárne, čiže sa budú pohybovať pomaly a do jednej lokality tak môžu priniesť veľké množstvo zrážok. 

 

Viac o búrkach prinesieme v ďalších článkoch po nových aktualizáciách, keďže situácia sa stále vyvíja. Presnú polohu zrážok a búrok môžete od zajtra sledovať aj vy, a to prostredníctvom iRadaru TU >>.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd