Vysoké VAROVANIE pred dnešnými búrkami aj na Slovensku. Výstrahy platia od poludnia

Peter Minárik

Dnes popoludní hrozia na Slovensku veľmi silné búrky. Už niekoľko dní vás informujeme o zmene, ktorá nastane od dnešného dňa a odštartuje sériu veľmi búrlivého počasia, no celú túto búrkovú situáciu môžu odštartovať dnešné, veľmi silné búrky.

Nad Talianskom počas včerajšieho dňa vyčíňali veľmi silné búrky, ktoré spôsobovali rozsiahle problémy. Vlna intenzívnych búrok bola sprevádzaná prudkými lejakmi, pričom problémom bolo predovšetkým to, že jednu oblasť zasiahlo hneď niekoľko búrok. Výsledkom sú 300-ročné zrážkové úhrny v regióne Vicenza, ktoré spôsobili početné škody.

V priebehu nočných hodín sa toto zrážkové pole s vnorenými búrkami začalo presúvať cez Slovinsko a Maďarsko smerom k nášmu územiu a zrážky začínajú ovplyvňovať počasie na západnom Slovensku a v priebehu dopoludnia aj na strednom a východnom Slovensku.

Dážď, ktorý aktuálne postupuje cez naše územie však celú búrkovú situáciu len odštartuje. Na západe sa počas dopoludnia lokálne aj vyčasí, vzduch sa labilizuje a pripraví sa doslova „rozbuška pred dnešným popoludním.“

Hrozia veľmi silné búrky

Po daždi zostáva v našej oblasti veľmi vlhký vzduch, ktorý sa počas dnešného dňa bude labilizovať. Zároveň sa tu nachádza frontálna vlna, na ktorej začne počas dnešného popoludnia vznikať v rakúsko-slovensko-maďarskom pohraničí niekoľko intenzívnych búrok.

 

Dnešné podmienky sú veľmi vhodné pre tvorbu silných multicelárnych až supercelárnych búrok, ktoré by mohli produkovať 2 až 4 cm krúpy. S prvými búrkami by sme sa na východe Rakúska a na západe Maďarska mali stretnúť už popoludní.

Pred dnešnou nebezpečnou situáciou varuje aj meteorologická služba Estofex, ktorá vydala varovanie predovšetkým pred pás siahajúci z východného Rakúska, tesne okolo našich hraníc, naprieč Maďarskom až do Srbska. V tomto regióne budú vznikať búrky, ktoré budú produkovať aj väčšie krúpy a silné poryvy vetra. Vplyvom priaznivých podmienok strihu vetra predovšetkým na západe Maďarska nie je vylúčený ani vznik možného tornáda.

očakávané búrky podľa služby Estofex
očakávané búrky podľa služby Estofex

Predpoveď Estofexu je pre naše územie veľmi zaujímavá. Už od včera vás informujeme o dnešnej potencionálne nebezpečnej situácii na juhozápade Slovenska. Pred búrkami varujeme nielen my a služba Estofex, ale pre západné Slovensko platí aj oficiálna výstraha SHMÚ.

 

Všetko to začne u nás po 15:00

Spoločne s nami môžete v dnešnom LIVE prenose sledovať vývoj dnešnej situácie, ktorá začne na východe Rakúska a v Maďarsku. Tu sa vytvoria početné búrkové jadrá, ktoré prerastú do multicelárnych, ba dokonca až do supercelárnych búrok.

Postupom času by sa jednotlivé búrky mali vplyvom dobrej dynamiky viazať do výraznejšieho búrkového systému, ktorý by mal postupovať nad naše územie. Do 15:00 by sa búrky na našom území nemali vyskytnúť a sústredené budú najmä na úpätie rakúskych Álp a na Maďarsko. Následne by sa mali sformovať do kompaktnejšieho búrkového systému a budú postupovať smerom z Rakúska do Maďarska a okrajovo cez naše juhozápadné okresy.

očakávaný výskyt búrok
očakávaný výskyt búrok

Ako vidieť aj na mape, tak predbežne sa najvyššie riziko silných búrok očakáva na krajnom juhozápade, s búrkami však treba počítať takmer na celom západnom Slovensku, kde by sa mali formovať ďalšie búrky a v priebehu večerných hodín sa búrky postupne rozšíria nad oblasti stredného Slovenska.

Situácia je však pri búrkach opäť veľmi komplikovaná a vývoj budeme samozrejme sledovať. Aktuálne informácie pre váš okres nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd