VEĽKÁ KATASTROFA: Mrazy poškodili 90 % úrody. Škody sú pre ovocinárov fatálne

VEĽKÁ KATASTROFA: Mrazy poškodili 90 % úrody. Škody sú pre ovocinárov fatálne
Veronika Salayová

Nočné a ranné mrazy boli pre našich susedov fatálne. Českí ovocinári hlásia až 90 % poškodenie úrody v dôsledku výskytu aprílových mrazov. 

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje takmer 4 milióny eur, informuje TASR. Podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného ide o najhoršiu situáciu za posledných 100 rokov.

Poškodenie ovocných stromov bolo v tomto roku vyššie aj kvôli tomu, že vzhľadom na predchádzajúce nadpriemerne teplé počasie bola vegetácia oproti obvyklému stavu takmer o štyri týždne urýchlená. Mráz teda poškodil rastliny, ktoré už boli v pokročilom kvete.

Rezort pre postihnutých ovocinárov však už pripravuje pomoc, uviedol vo štvrtok na mimoriadnom tlačovom brífingu, informuje spravodajkyňa TASR.

 

 

 

Vláda ovocinárom finančne pomôže

„Česko v poslednom týždni postihli katastrofálne mrazy, ktoré neboli tými tradičnými jarnými mrazíkmi, pred ktorými sa dá na niektorých miestach účinne brániť, ale bol to štandardný zimný mráz a tie škody, ktoré dnes máme v českých a čiastočne aj moravských sadoch, sú fatálne a katastrofálne,“ povedal minister s tým, že najmä v mnohých sadoch Čechách je to až 100 %-ná škoda, informuje slovenská agentúra. 

Českí ovocinári tak tento rok prídu o všetok zisk, ale minimálne dve tretiny nákladov im zostanú. Český rezort preto aktivuje program na riešenie mimoriadnych udalostí, kríz a rizík v poľnohospodárstve. Naposledy ho využili v roku 2019. 

Ovocnári nemajú na rozdiel od iných podnikateľských odborov možnosť ochrániť sa poistením pre prípad poškodenia mrazom, jedná sa o nepoistiteľné riziko. Zásadné je teda zabezpečenie, aby podniky, vrátane tých malých, vydržali do budúceho roka, a to práve aj s pomocou prípadných prevádzkových úverov, informuje ČT 24.

Čaká nás zdražovanie ovocia

Keďže mrazy postihli väčšinu strednej Európy, je podľa neho pravdepodobné, že sa to prejaví aj na cenách v obchodoch a mnohé komodity ako česká čerešňa či české jablko bude veľkou vzácnosťou.

 


Ako uvádza TASR, podľa viceprezidenta Agrárnej komory ČR Martina Ludvíka na území Čiech mráz zničil viac než 90 % úrody.

„Okrem Moravy, kde nejaká šanca na úrodu je − ale zajtra sa to môže všetko zmeniť, s ohľadom na nepriaznivú predpoveď počasia − odhadujeme, že v Čechách a čiastočne aj na Morave už bolo mrazom zničených približne 100 000 ton ovocia a škoda už v tejto chvíli presahuje jednu miliardu korún,“ upresnil.

Už aj slovenskí ovocinári informovali o koľko úrody ich pripravili mrazy. Aktuálne čísla nájdete na ďalšej strane >>>

 



Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd