Slovenskí ovocinári informovali o koľko úrody pre mrazy tento rok prišli. Teraz je pred nami rozhodujúca noc

Slovenskí ovocinári informovali o koľko úrody pre mrazy tento rok prišli. Teraz je pred nami rozhodujúca noc
Peter Minárik

Tohtoroční apríl je mimoriadne premenlivý. Mrazy a dokonca sneženie, ktoré prišlo v uplynulých dňoch narobili v celom našom regióne množstvo škôd. Tie už vyčíslili aj slovenskí ovocinári, ktorí zároveň informovali, že je pred nimi rozhodujúca noc.

Začiatok apríla priniesol do Európy veľmi teplé počasie, v dôsledku ktorého sa teploty na našom území šplhali až k hranici +30 °C. Veľmi teplá bola prakticky celá prvá polovica apríla. Príroda sa tak zobudila a všetko začalo kvitnúť.

Potom však prišiel zlom. Prudké ochladenie prinieslo do našej oblasti návrat mrazov a dokonca aj zimného počasia o čom sa presvedčili aj uplynulú noc obyvatelia severného Slovenska, kde napadol čerstvý sneh.

Náhle zimné počasie spôsobilo katastrofu. Českí ovocinári informovali, že mrazy zničili viac ako 90 % úrody. Dnes slovenskí ovocinári informovali o koľko úrody prišli oni.

Časť úrody je stratená

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach.

 

To, že je ochrana úrody pre ovocinárov mimoriadne zásadná činnosť, potvrdzuje podľa nej aj fakt, že v týchto dňoch sa už ťažšie zháňajú vrtuľníky, ktoré môžu pomáhať pri stláčaní teplého vzduchu k stromčekom.

Niektorí ovocinári nevedeli objednať vrtuľník na Slovensku, tak si stroj objednali napríklad z Českej republiky. S doterajším priebehom a výsledkom protimrazovej ochrany sú teda podľa Holéciovej zatiaľ ovocinári spokojní.

„Aj naši vinohradníci sa snažia ochraňovať vinič. Napríklad na juhu Slovenska zohrievajú vzduch, striekajú protimrazovú závlahu. Lokálne straty majú niektorí malí pestovatelia. Uvidí sa, aký bude ďalší vývoj počasia a ako dopadne ochrana budúcej úrody z celoslovenského pohľadu,“ podotkla.

Holéciová dodala, že výrazný problém majú s mrazmi tento rok najmä v ČR, napríklad v oblasti Hradca Králové mali po tieto noci až mínus 16 stupňov Celzia, čo už je devastačný mráz pre kvitnúce stromy. Táto oblasť je pritom podľa nej významná ovocinárska oblasť.

 

Pred nami je rozhodujúca noc

Včera cez naše územie postupovala tlaková níž, okolo ktorej k nám prenikol ešte chladnejší vzduch. Vplyvom toho sa počas noci zmenili kvapalné zrážky na snehové a severné Slovensko zasypal sneh.

Stále sme však v chladnom vzduchu a v tomto chladnom vzduchu sa rozširuje tlaková výš, ktorá prináša stabilné, slnečné počasie. Jasné počasie nás čaká aj nasledujúcu noc a vplyvom vyjasnenia budú teploty klesať poriadne nízko.

Ovocinári očakávajú rozhodujúcu noc. Pred nami je totiž posledná mrazivá noc a potom sa dočkáme oteplenia. Teploty by na našom území mali klesnúť na +4 až -1 °C. Na severe a na väčšine stredného Slovenska by malo mrznúť až do -4 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd