EXTRÉM v Rakúsku: Supercelárne búrky priniesli až 6 cm krúpy

Veronika Salayová
Včerajšie búrky boli v našej oblasti obzvlášť nebezpečné. V rakúskom Štajersku sa prvýkrát v sezóne vyskytli lokálne aj extrémne krúpy o veľkosti až 6 cm. 

Včerajšok sa v našej oblasti niesol v znamení silných supercelárnych búrok. Podmienky priali vzniku supercelám, pričom viacero superciel sme zaznamenali aj na Slovensku.

Kým supercelárne búrky prinášali na Slovensko krúpy o veľkosti 3 cm, v susednom Rakúsku priniesli väčšie a extrémnejšie krupobitie, ktoré páchalo aj škody.

Vo viacerých lokalitách padali 4- až 5-centimetrové krúpy, a dokonca v obci St Martin im Sulmta, južne od Grazu, padali priam ľadové loptičky. Krúpy nemali až 6 cm.

včerajšie krúpy v Štajersku
včerajšie krúpy v Štajersku, foto: UWZ.at



 

Išlo o prvé takého extrémne krupobitie od začiatku búrkovej sezóny v Rakúsku, ktoré prinášalo takéto nebezpečné sprievodné javy počas búrok. Riziko nepriaznivého počasia zostáva tento víkend naďalej zvýšené.

krúpy v Štajersku
krúpy v Štajersku, foto: UWZ.at

Čo je to supercela a prečo je taká nebezpečná?

Supercela je jednobunková konvektívna búrka, ktorá obsahuje jeden dlhotrvajúci rotujúci výstupný prúd a dva zostupné prúdy. Časť búrky rotuje okolo svojej vertikálnej osi, najmä v oblasti vzostupného prúdu. Táto rotujúca oblasť v búrkovej bunke sa označuje ako tzv. mezocyklóna a dosahuje priemer niekoľko kilometrov.

Supercely bývajú často sprevádzané početnými bleskovými výbojmi a prudkým prívalovým dažďom, krupobitím, pričom v niektorých prípadoch sa objavujú aj tzv. obrie krúpy, tj. s priemerom nad 5 cm, a často pri nich dochádza aj k vzniku nebezpečných tornád.

 

Výskyt superciel v strednej Európe je menej častý v porovnaní s USA, ale počas intenzívnych búrok sa z času na čas objavujú aj u nás a prinášajú veľmi  nebezpečné počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd