FOTO: Nad Slovenskom sa opäť ukázala polárna žiara

FOTO: Nad Slovenskom sa opäť ukázala polárna žiara
Dominik Cenkner

Tak ako na začiatku mesiaca, tak aj na konci. Nad Slovenskom sa opäť ukázala polárna žiara, vidieť ju však nebolo také jednoduché.

Prvý novembrový víkend priniesol na Slovensko vzácny úkaz. Z viacerých oblastí sme mohli pozorovať polárnu žiaru. K prvým pozorovaniam došlo v sobotu 4. novembra okolo 21. hodiny. 

Vtedy sme ešte netušili, že o deň neskôr nás čaká ešte väčšia nádhera. Vesmírny jav bol ešte viac výraznejší a tešili sa z neho obyvatelia od západu po východ. 

Ani posledný novembrový víkend nechcel ostať nič dlžný a tak nám tento vzácny jav priniesol opäť. Podarilo sa ju dokonca aj zachytiť. 

Prvé náznaky prichádzali už ráno

Prvé informácie o tom, že v sobotu večer bude možné pozorovať polárnu žiaru prichádzali už v ranných hodinách. Nebolo však jasné, či k pozorovaniu skutočne dôjde, keďže nebolo známe, kedy presne dorazí CME (výron koronárnej hmoty).

Problém predstavovalo aj počasie, keďže na väčšine územia dnes prevládala oblačná až zamračená obloha. Na viacerých miestach sa vyskytovalo aj sneženie, ktoré spôsobilo aj výraznejšie problémy, a to najmä na cestách.

Nakoniec sme sa však dočkali. Problémom bolo, že pozorovať sme ju mohli len prostredníctvom fotoaparátov, resp. fotografií. Voľným okom viditeľná nie je. 

Nášmu čitateľovi Nikolasovi Čikalovi sa ju podarilo zachytiť z obce Svinia pri Prešove. Za fotografiu ďakujeme. 

S vašimi zábermi sa môžete podeliť

Polárnu žiaru okrem Slovenska pozorovali napr. aj v susednom Maďarsku. Zachytili ju kamery meteorologickej služby Idokep. 

zdroj: idokep.hu
zdroj: idokep.hu

Ak sa vám podarilo zachytiť polárnu žiaru na Slovensku, podeľte sa o vaše zábery. Môžete využiť náš kontaktný formulár, alebo aplikáciu WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd