FOTO: Silné búrky v našej oblasti páchali škody. Problémy hlásia viaceré krajiny

Dominik Cenkner

Tento týždeň je tak na Slovensku, ako aj v okolitých krajinách poriadne búrlivý. Najintenzívnejšie búrky zasiahli našu oblasť vo štvrtok, pričom spôsobili množstvo škôd. V nasledujúcom článku sa podrobnejšie pozrieme na situáciu nielen u nás, ale aj v Maďarsku, Poľsku a Česku.

V teplotnom rozhraní nad východnou časťou strednej Európy sa vo štvrtok tvorili početné, a vo viacerých prípadoch aj intenzívne, búrky. Najviac vyčíňali v Poľsku a u nás na Slovensku, ale v neposlednom rade aj v Maďarsku a na Morave.

Kým v Česku búrky neboli až tak výrazné - udrelo len okolo 2500 bleskov, na Slovensku sa búrky vyriadili poriadne. Detekcie bleskov zaznamenali zaznamenali vyše 7 000 úderov bleskov.

Ešte väčšiu bleskovú šou si užili naši severní susedia. V Poľsku podľa odhadov udrelo viac ako 60 000 bleskov.

Búrky na Slovensku

Na našom území sa včera búrky vyskytovali už od nočných hodín, a to konkrétne na západe krajiny. Ráno sa už búrky tvorili na juhu stredného Slovenska a následne sa búrková činnosť rozmohla takmer na celé územie.

Búrky postupne naberali na sile, pričom boli sprevádzané krupobitím či prívalovými zrážkami. Prvou výraznejšie zasiahnutou oblasťou bolo okolie Nitry. Tam sa vyskytla aj supercela, ktorá v kombinácii so silným vetrom vyvracala stromy a veľké množstvo zrážok sa zas podpísalo pod nánosy vody na cestách.

Situácia nebola pokojnejšia ani na východe krajiny. Pri búrkach tam padali krúpy o priemere niekoľkých centimetrov a svoje tam tiež spôsobili aj výraznejšie zrážky.

Krúpy pri búrkach nad obcou Horňa v sobraneckom okrese, zdroj: Radik Paukov
Krúpy pri búrkach nad obcou Horňa v sobraneckom okrese, zdroj: Radik Paukov

Vo večerných hodinách došlo k nešťastiu v obci Brezovica, v okrese Sabinov. Jeden z bleskov udrel do rodinného domu, ktorý začal horieť. Na miesto vyrazilo šesť hasičov s troma vozidlami a pomáhali aj dobrovoľní hasiči z obce Krivany a z mesta Lipany.

Ak sa pozrieme na zrážky, najviac ich za včerajší deň hlási zrážkomerná stanica v obci Kamenica nad Hronom v okrese Nové Zámky, a to 38,5 mm. Väčšina z nich, 19,7 mm, spadla medzi 15:00 h až 16:00 h.

Ako napovedá aj nadchádzajúca mapa zrážok, tie sa vyskytli na väčšine územia. Aspoň z časti tak určite zmiernili dlhotrvajúce sucho, ktoré prevláda najmä na východe krajiny.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Búrky v Poľsku

Najväčšie množstvo zrážok, a to až 74 mm, zaznamenali na staniciach poľského IMGW (Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej). Konkrétne išlo o stanicu Januszewice, ktorá leží približne 100 km severne od Krakova.

Stanica Gołdap na samom severe krajiny udáva 70 mm zrážok. Zrážky sa u našich severných susedov podpísali na viacerých miestach pod bleskové povodne.

Problémy spôsoboval aj silný vietor, ktorý dosahoval rýchlosť aj cez 80 km/h. Búrky boli okrem lejakov a vetra sprevádzané aj krúpami. Tie ale neboli veľmi veľké, väčšinou dosahovali priemer okolo 1 cm.

Bleskové povodne neďaleko Strzyżówa na juhovýchode Poľska, zdroj: Jacek Jeleń
Bleskové povodne neďaleko Strzyżówa na juhovýchode Poľska, zdroj: Jacek Jeleń

Búrky v Maďarsku

U našich južných susedov môžeme z hľadiska zrážok považovať za najpostihnutejšiu obec Vásárosdombó na juhozápade krajiny. Tamojšia zrážkomerná stanica uvádza za včerajší deň 78 mm zrážok.

Pod vodou sa po prívalových zrážkach ocitli napr. ulice Budapešti či Ostrihomu. Problémy spôsobil aj spadnutý svah na železničnú trať.

Množstvo vody spôsobilo aj zosunutie svahu neďaleko slovensko-maďarských hraníc. Na železničnej trati medzi Nagymarosom a Zebegény došlo k zosuvu pôdy, v dôsledku čoho sa železničná doprava medzi Szobom a Nagymarosom zastavila. 

Zaplavená ulica v Budapešti, zdroj: MADARÁSZ ZITA
Zaplavená ulica v Budapešti, zdroj: MADARÁSZ ZITA

Búrky v Česku

Búrková činnosť bola sústredená najmä na Moravu, aj to búrky nedosahovali rovnakú intenzitu ako v okolitých krajinách. Problémy však spôsobovalo značné množstvo zrážok.

Napr. v meste Frýdek-Místek, na juhovýchod od Ostravy, do polnoci 10. júna 83 litrov vody na m2. Podobné hodnoty, aj keď o niečo menšie, od 70 do 80 l, namerali aj ďalšie stanice. Tak značné množstvo zrážok vyvolalo rozsiahlejšie povodne, ktoré spôsobovali škody na majetku a najmä na úrode.

Množstvo zrážok v Českej republike za štvrtok 9. jún 2022, zdroj: chmi.cz
Množstvo zrážok v Českej republike za štvrtok 9. jún 2022, zdroj: chmi.cz

Kedy sa situácia s búrkami upokojí?

S búrkami okrem dneška bude treba počítať aj v priebehu soboty. Nemali by však byť už tak silné, ako tomu bolo v posledných dňoch.

Deň bez búrok by sme si mohli užiť v priebehu nedele. Vtedy počasie u nás bude ovplyvňovať tlaková výš od západu.

Tá však už v pondelok zoslabne a k nám dorazí od severozápadu studený front. Opäť sa preto vrátia búrky, aj keď len dočasne. Od utorka by sa situácia mohla znova upokojiť.

Presnejšiu predpoveď vám prinesieme v nasledujúcich dňoch. Na záver len pripomíname, že polohu búrok môžete sledovať aj LIVE, a to cez náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd