FOTO: Záber, ktorý musíte vidieť. Českého fotografa ocenila aj NASA, už po štyridsiatykrát

FOTO: Záber, ktorý musíte vidieť. Českého fotografa ocenila aj NASA, už po štyridsiatykrát
Dominik Cenkner

Fanúšikom agentúry NASA je známa jej aktivita, v rámci ktorej každý deň oceňuje jednu z množstva fotografií týkajúcich sa astronómie. Denne sa do „súťaže“ hlási množstvo fotografií z celého sveta. V pondelok agentúra ocenila záber českého fotografa.

Keď v júli roku 2014 NASA vydala českému astronómovi Petrovi Horálkovi prvú astronomickú snímku dňa, nemohol vtedy ešte vedec z Fyzikálneho ústavu v Opave tušiť, že o necelých deväť rokov neskôr bude nositeľom tohto ohodnotenia rovno štyridsaťkrát. Najnovšia úspešná fotka je z pláže ostrova v Indickom oceáne.

Ako informuje spravodajský web Českej televízie, Horálek na svojich astrofotografiách zachytáva najrôznejšie astronomické javy aj pohľady do neba na mnohých miestach sveta – vrátane Česka a Slovenska. Jeho jubilejnú štyridsiatu snímku vydala NASA teraz v pondelok. Zobrazuje unikátnu kombináciu nočných žiarení v prírode.

Jedinečný záber

Snímka vznikla 14. februára tohto roku a je na nej pláž ostrova Soneva Jani v Indickom oceáne. Pláž je silne nasvietená modrou žiarou svetielkujúceho planktónu, ktorého aktivita tento rok trvala oveľa dlhšie ako v iných rokoch. Bežne totiž planktón svojou nápadnou farbou pri vlnobití ožaruje pláže ostrovov v Indickom oceáne najmä v decembri a v prvej polovici januára.

Predĺžená aktivita fotografovi umožnila zaznamenať nezvyčajnú kompozíciu – spolu s planktónom sa v nebeskej časti snímky objavujú hviezdy a hmloviny v okolí Južného kríža, ktoré sú vo februári v týchto končinách pozorovateľné už okolo polnoci. Samotná snímka je pritom len jednoexpozičný záber zachytený na citlivý fotoaparát umiestnený na pevnom statíve.

Astronomická snímka dňa NASA z 29. mája 2023, zdroj: apod.nasa.gov
Astronomická snímka dňa NASA z 29. mája 2023, zdroj: apod.nasa.gov

Spolupracoval aj so slovenským astrofotografom

Meno Petr Horálek by malo byť známe aj čitateľom imetea. O jeho vydarených záberoch sme neraz informovali. 

Stalo sa tak napr. aj v roku 2021. Vtedy získal ocenie Astronomy Picture of the Day vďaka záberu, na ktorom sa podieľal aj slovenský astrofotograf Tomáš Slovinský.

Neobyčajný kompozičný snímok pripomenul maximum meteorického roja Perzeidy. Okrem toho však cieľom autorov bolo poukázať aj na svetelné znečistenie.

Astronomická snímka dňa NASA z 9. augusta 2021, zdroj: apod.nasa.gov
Astronomická snímka dňa NASA z 9. augusta 2021, zdroj: apod.nasa.gov

Ľavú časť fotografie fotil Slovinský v Runine v Parku tmavej oblohy Poloniny. Ide o jedno z najtmavších miest v strednej Európe. Na tzv. Bortleovej stupnici sa z 9. miest (9. miesto je najhoršie) nachádza na druhom.

Oproti tomu český autor fotil snímku na Sečskej priehrade, kde je kvalita oblohy na stupni 4. Vďaka tomu možno v Poloninách pozorovať až o 1000 hviezd viac.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd