Obrovský úspech: NASA ocenila fotografiu nočnej oblohy z Polonín

Dominik Cenkner

Fanúšikom agentúry NASA je známa jej aktivita, v rámci ktorej každý deň oceňuje jednu z množstva fotografií týkajúcich sa astronómie. Denne sa do „súťaže“ hlási množstvo fotografií z celého sveta a preto stojí za pozornosť, že včera došlo k oceneniu Česko-Slovenskej snímky.

Úrad NASA včera ako „Astronomy Picture of the Day“ publikoval fotku s názvom Perseus a stratené meteory. Autormi sú Tomáš Slovinský zo Slovenska a Petr Horálek z Česka.

Neobyčajný kompozičný snímok pripomína maximum meteorického roja Perzeidy. Dôjde k nemu už tento týždeň, konkrétne z 11. na 12. augusta.

Okrem toho však cieľom autorov bolo poukázať aj na svetelné znečistenie. Ľavú časť fotografie fotil Slovinský v Runine v Parku tmavej oblohy Poloniny. Ide o jedno z najtmavších miest v strednej Európe. Na tzv. Bortleovej stupnici sa z 9. miest (9. miesto je najhoršie) nachádza na druhom.

Oproti tomu český autor fotil snímku na Sečskej priehrade, kde je kvalita oblohy na stupni 4. Vďaka tomu možno v Poloninách pozorovať až o 1000 hviezd viac.

Autorom k úspechu v mene celej redakcie blahoželáme. Pripomeňme však, že nejde o prvý takýto úspech. V novembri 2020 sa im podarilo získať titul Vedecká snímka dňa (Earth science Picture Of the Day), ktorý tiež udeľuje NASA. Vtedy uspeli vďaka snímke kométy Neowise, ktorú sme pozorovali v lete minulého roka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd