FOTO: Nad Budapešťou sa objavilo záhadné modré svetlo. O čo išlo?

FOTO: Nad Budapešťou sa objavilo záhadné modré svetlo. O čo išlo?
Zuzana Macháčová

U našich susedov v Maďarsku sa na nočnej oblohe objavilo záhadné modré svetlo. Odkiaľ sa zobralo?

Na nočnej oblohe viacerí obyvatelia Maďarska zahliadli zvláštny modrastý prstenec. Ten sa objavil v piatok večer nad Budapešťou, keď prevládala nízka oblačnosť.

Ľudia hneď vyťahovali mobily a tento záhadný úkaz odfotografovali. Niektorí si mysleli, že ide o polárnu žiaru, avšak jej farba ani umiestnenie tomu nenasvedčovali.

Išlo o polárnu žiaru?

Polárna žiara je viditeľná len na bezoblačnej oblohe a v tento piatkový večer, naopak, prevládalo oblačné počasie, takže o polárnu žiaru nešlo.

 

Podivný úkaz spôsobilo umelé svetlo, ktoré osvetľovalo oblak zdola. Osvetlenie budovy Fénydóm v Budapešti vytvorili organizátori festivalu Inota a bolo ho vidieť v noci z mnohých častí mesta. Modrý prstenec bol viditeľný preto tak intenzívne, lebo prevládala veľmi nízka oblačnosť a vysoká vlhkosť.

Zaujímavá oblačnosť na Slovensku

Podobne zaujímavú oblačnosť sme mali aj na Slovensku. Tá sa vytvorila vďaka saharskému prachu, ktorý bol v piatok nad našou krajinou vo veľkej koncentrácii. 

Vyššie koncentrácie saharského prachu v našom ovzduší sa očakávajú ešte niekoľko dní. Podľa predpovedných modelov s ním treba počítať minimálne do noci z utorka na stredu 6. marca.

 

Následne sa prach zo Sahary opäť stiahne do južnejších oblastí Európy. Je však isté, že tento rok ho ešte určite privítame aj v našej oblasti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd