Horskí záchranári varujú: Pobyt v horách dnes neplánujte. Okrem vetra o sile orkánu hrozia aj lavíny

Horskí záchranári varujú: Pobyt v horách dnes neplánujte. Okrem vetra o sile orkánu hrozia aj lavíny
Dominik Cenkner

Na Slovensko po čase opäť zavítalo mimoriadne nepriaznivé počasie. V priebehu štvrtka nás potrápi silnejší vietor, ktorý na horách môže dosiahnuť aj silu orkánu. Ako varujú horskí záchranári, v horách platí aj zvýšené riziko pádu lavín.

Vo všetkých slovenských pohoriach platí vo štvrtok nad hranicou lesa zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Hlavnými lavínovými problémami sú nový sneh na všetkých expozíciách, prevažne v stredných polohách a vetrom previaty sneh nad hranicou lesa. „Mimoriadne nebezpečné budú najmä záveterné juhovýchodné, východné, severovýchodné a juhozápadné orientácie,“ uviedol Buliak. 

Ako dodal, uvoľnenie lavíny bude možné už pri malom dodatočnom zaťažení, a to aj diaľkovo. Počas dňa sa, navyše, môžu vyskytnúť samovoľné lavíny stredných rozmerov.

Vietor dosiahne aj silu orkánu

Vietor dosiahne v najvyšších polohách silu až 144 kilometrov za hodinu a hranica sneženia sa zníži na 700 metrov nad morom. „Silný vietor sfúkne snehové zrážky do pásma lesa,“ spresnil Buliak.

Nad pásmom lesa ich však bude postupne ukladať do snehových dosiek a vankúšov, ktoré budú ležať na starej stvrdnutej snehovej pokrývke. Väzba medzi týmito vrstvami bude slabá a napätie vplyvom ubitia vetrom vysoké.

„Krehkosť takýchto dosiek a možné diaľkové šírenie odtrhu aj na veľkú vzdialenosť tak spôsobí nad pásmom lesa mimoriadne zradnú situáciu,“ zdôraznil. Pobyt v horách preto dnes neplánujte.

Počasie spôsobuje problémy

Nepriaznivá situácia v súvislosti s počasím prevláda od ranných hodín na viacerých miestach Slovenska. Počasie spôsobuje problémy najmä na cestách. 

Vodiči si musia dať pozor na poľadovicu či popadané stromy. Na východe krajiny navyše napadlo aj niekoľko, miestami viac ako 10, centimetrov čerstvého snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd