Počasie už spôsobuje problémy na cestách. Pozor na poľadovicu i popadané stromy. Východ zasypal sneh

Počasie už spôsobuje problémy na cestách. Pozor na poľadovicu i popadané stromy. Východ zasypal sneh
Dominik Cenkner

Slovensko je už niekoľko hodín pod vplyvom okraja tlakovej níže, ktorá je natoľko výrazná, že dostala aj vlastné meno - Jitka. Počasie už od ranných hodín spôsobuje problémy, a to najmä na cestách. Vodiči si musia dať pozor na poľadovicu i popadané stromy. Kde je situácia najhoršia?

Počasie u nás už naplno ovplyvňuje okraj tlakovej níže so stredom nad Pobaltím a Bieloruskom, ktorá dostala meno - JITKA. V silnom severozápadnom prúdení k nám bude prúdiť morských vzduch. 

Štvrtok teda prinesie veľkú, miestami aj zmenšenú oblačnosť, a to najmä na juhu a Spiši. Na viacerých miestach treba počítať s prehánkami či občasným dažďom, od cca 600 metrov (na severe od cca 400) bude snežiť. Na juhu sa zrážky vyskytnú len ojedinele. 

Už v ranných hodinách však počasie spôsobuje problémy, a to najmä na cestách. Vodiči sa sťažujú na poľadovicu a dokonca aj popadané stromy.

Na týchto úsekoch si dajte pozor

Ako vždy platí pravidlo, že na cestách treba jazdiť obozretne. Viaceré úseky sú totiž neprejazdné, resp. prejazdné s ťažkosťami. 

Začnime upozorneniami pre kamionistov - tí si musia dať pozor v stúpaní na Vrchslatinu z Hriňovej, kde sú odstavené dva kamióny. Okrem toho je tam aj poľadovica a úsek je ťažko prejazdný pre nákladné autá.

Rovnako tak úsek medzi Muráňom a Červenou skalou je uzavretý pre vozidlá nad 10 metrov. Pre vozidlá nad 12 metrov je zas uzavretý horský priechod Príslop.

Opatrne aj za Lenartovom v smere do Obručného v okrese Bardejov. Na úseku je viacero skrížených kamiónov a rovnako tak tam stoja aj osobné autá. Problémy tam spôsobuje poľadovica. 

Obmedzenia sa týkajú aj osobnej dopravy. Na poľadovicu pozor medzi Kechnecom a Čečejovcami v okrese Košice-okolie. 

Problémy navyše spôsobuje už aj silný vietor. Spadnutý strom hlásia vodiči pred Slovenskou Vsou v smere zo Spišskej Belej. 

Východ sa zobudil do bieleho rána

Kým na väčšine územia spôsobuje problémy poľadovica či vietor, východ Slovenska ešte stále zápasí aj so snehom. Na niektorých miestach do rána napadlo aj viac ako 10 cm snehu. 

Podľa dostupných informácií mal ťažký sneh spôsobiť na čas aj výpadok elektriny. V priebehu dnešného dňa sa od stredných polôh očakáva do 15 cm nového snehu.

Ranné množstvo snehu v Porube pod Vihorlatom, zdroj: Erik
Ranné množstvo snehu v Porube pod Vihorlatom, zdroj: Erik

Dnes nás potrápi najmä vietor

Ako sme vás už informovali, tlaková níž Jitka k nám dnes už od nočných hodín prináša prudký nárazový vietor. Čo nás čaká počas dňa?

Fúkať bude prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou 5 až 13 m/s. Na juhozápade a pod Tatrami však bude ešte silnejší, s rýchlosťou okolo 16 m/s. V nárazoch dokonca až okolo 25 m/s (približne 90 km/h).

Predpoveď maximálnych nárazov vetra vo štvrtok 25. januára, zdroj: shmu.sk
Predpoveď maximálnych nárazov vetra vo štvrtok 25. januára, zdroj: shmu.sk

Na pobyt v horách dnes zabudnite. Očakáva sa tam búrlivý vietor, ktorý dokonca môže dosiahnuť silu orkánu. Ostatne, ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, už v priebehu stredy dosahovali nárazy vetra na Chopku rýchlosť do 150 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd