Hrôza na detskom dni: Dospelých i deti museli po údere blesku oživovať. Dalo sa nešťastiu predísť?

Dominik Cenkner

Na oslave Dňa detí zažili niečo, čo sa nedá opísať inak než slovom hrôza. Po údere blesku v českom Liberci sa zranilo takmer 20 ľudí, niekoľko z nich museli záchranári oživovať. Ihneď po nešťastí sa vynorili otázky, či sa tomu všetkému dalo predísť.

V Liberci v štvrti Vratislavice nad Nisou v nedeľu popoludní zranil zásah blesku do stromu viac dospelých a detí. Podľa hovorcu libereckej nemocnice Václava Ričiara ich je celkom osemnásť. Informuje o tom na svojom webe CT24.

Niekoľko z nich záchranári oživovali. Do libereckej nemocnice previezli záchranári sedem dospelých a osem detí, do nemocnice v Jablonci nad Nisou dve osoby a do pražskej nemocnice v Motole transportoval vrtuľník z preventívnych dôvodov jedno dieťa. Liberecká nemocnica aktivovala traumaplán, ktorý skončil asi po hodine a pol.

V podvečer ešte liberecká nemocnica prijala ďalšie dve deti, ktoré preventívne priviezli rodinní príslušníci. Deti v nemocnici zostanú na pozorovaní, upresnil okolo 19.30 h Ričiar.

 

Blesk udrel do stromu

Udalosť sa stala popoludní okolo 15.30 h v zámockom parku, kde sa konal detský deň. „Pri daždi a búrke udrel blesk do stromu a zišiel do zeme,“ popísala hovorkyňa polície Klára Jeníčková.

„Po zásahu blesku, keď sa ľudia schovávali pod stromom, zostalo trinásť ľudí ležať v bezvedomí,“ doplnil lekársky riaditeľ libereckej nemocnice Tomáš Roubíček. Medzi nimi bolo päť detí vo veku dva a trištvrte roka, päť, deväť, desať a šestnásť rokov a osem dospelých. „Z trinástich ľudí muselo byť päť krátko resuscitovaných,“ uviedol ďalej Roubíček.

Hrôza, ktorej sa dalo predísť?

„Stalo sa to priamo vedľa nás, nič horšieho som nezažila. Stáli sme kúsok od nich, a bolo to naozaj škaredé. V tom chaose sme sa všetci snažili utiecť, každý na inú stranu,“ popisovali tí, ktorí mali to šťastie a vyviazli bez zranení. Výpovede cituje blesk.cz.

„To bola hrozná rana, sirény spustili, tak som hneď bežala k tomu môjmu stanu, či sú tam moji brigádnici v pohode. Boli. Potom začala panika. Dozvedela som sa, že blesk udrel tu do toho stromu,“ popísala pre ČT1 účastníčka akcie.

„Stáli sme neďaleko, hrom, blesk, hrom a videli sme padnúť ľudí. Blesk udrel do stromu, pod ktorým bolo veľa ľudí,“ doplnila ďalšia zo svedkýň.

Ihneď po nešťastí sa začalo špekulovať o tom, či sa tomu všetkému dalo predísť a či nepochybil aj organizátor podujatia. To je však práca pre policajných vyšetrovateľov.

Na sociálnej sieti sa však objavili tvrdenia, že blesk udrel z ničoho nič. Jeden z účastníkov uviedol, že v tom čase nebolo po búrke ani chýru ani slychu. „Žiadne hrmenie alebo blesky. Len začalo pršať. Preto sa ľudia išli schovať pod stromy. A naraz sa z čista jasna objavila obrovská pecka,“ napísal.

Na druhej strane, pred búrkami v nedeľu varovali aj samotní meteorológovia a búrlivo bolo naprieč krajinou už od dopoludňajších hodín. Búrky u našich susedov spôsobili značné škody, pod vodou ostali časti obcí aj miest.

Aj táto udalosť tak môže byť na ponaučenie. Búrky rozhodne netreba podceňovať.

 

Pred tým, než niekam vyrazíte, si skontrolujte aktuálnu predpoveď počasia a zíde sa vám aj pohľad na iRadar, ktorý zobrazuje aktuálnu polohu búrok či zrážok a ich smerovanie či intenzitu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd