Indonézsky ostrov Sumatra zasiahlo veľmi silné zemetrasenie

Dominik Cenkner

Obyvateľov severnej časti indonézskeho ostrova Sumatra vystrašilo v pondelok ráno miestneho času veľmi silné zemetrasenie. 

Ako informuje Európske stredomorské seizmologické centrum, zemetrasenie dosiahlo silu 6,1 magnitúdy. Otrasy zaznamenali okolo 06.30 h miestneho času (v nedeľu (15. 1.) o 23.30 h SEČ).

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo len 26 km juhovýchodne od mesta Singkil. Žije v ňom okolo 47 tisíc ľudí. 

Hypocentrum sa podľa seizmológov nachádzalo v hĺbke 80 km. Aj napriek tomu, že ide o pobrežnú oblasť, úrady nevydali varovania pred vlnou cunami. 

zdroj: emsc.org
zdroj: emsc.org

Nie sú hlásené škody ani obete

Z oblasti ani niekoľko hodín po zemetrasení neprichádzajú hlásenia o výraznejších škodách či zranených, resp. obetiach na životoch. Otrasy tak ľudí nanajvýš vystrašili. 

„Zemetrasenie vyvolalo paniku. Cítiť ho mohli obyvatelia tri až desať sekúnd v štyroch okresoch v provinciách Aceh a Severná Sumatra,“ uviedol Abdul Muhari, hovorca úradu pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB). Informovala o tom TASR.

Zemetrasenia v tejto oblasti nie sú zriedkavé

Indonéziu často postihujú zemetrasenia. Leží totiž na tichomorskom tzv. Ohnivom kruhu. Stretávajú sa tam viaceré tektonické platne.

Len v novembri minulého roka podobne silné zemetrasenie zasiahlo Jávu. Bolo o niečo slabšie ako toto na Sumatre, malo silu 5,6 magnitúdy, ale spôsobilo obrovské škody a vyžiadalo si desiatky obetí. 

Úrady vtedy informovali o takmer 50tke obetí a veľkom množstve zranených. Epicentrum sa vtedy nachádzalo približne 38 km východne až juhovýchodne od mesta Bogor, v ktorom žije okolo 800 000 ľudí. Informovali sme vás o tom aj v našom spravodajstve.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd