Je to tu! Teplo definitívne vystriedali OCHLADENIE A DÁŽĎ

Ema Bazhaykin

To, na čo sme sa už dlhšie chystali, sa dnes stalo skutočnosťou. Príjemné teplá vystriedali výrazné ochladenie a dážď, ktoré sa len tak skoro neskončia.

Cez víkend sa nám počas grilovačiek, turistiky či práce na záhradkách ani veriť nechcelo, že by to príjemné teplé počasie mohli vystriedať dažde a ochladenie. Včerajší nástup studeného frontu a búrky sa však postarali o poriadny zvrat v počasí a dnes sa tak zobúdzame do upršaného chladného rána.

Pondelok sa niesol v znamení búrok najmä na východe Slovenska, severozápade a v našom hlavnom meste.

 

Ako prvé búrka od severu zasiahla okolie Prešova, neskôr sa presunula aj k Humennému Košiciam. Priniesla so sebou vyše 100 výbojov blesku.

Onedlho na to už zasiahla severozápad nášho územia búrka zo susedného Česka, ktorá však nemala veľkú intenzitu. Tú priniesol až studený front z východu Rakúska.

Medzi 16.00 a 18.00 h sa od našich rakúskych susedov presunula do Bratislavy silná búrková bunka, ktorá poriadne potrápila obyvateľov južného Rakúska intenzívnymi bleskami a krúpami s priemerom až do 3 cm. Za hranicami nášho územia búrka mierne zoslabla, ale do regiónov juhozápadného Slovenska priniesla menšie krúpy, dažde aj početné blesky.

Blesky na západnom Slovensku
Blesky na západnom Slovensku, foto: Michaela Lukácsová 

K večeru už bleskovo aktívne búrky stratili na sile a vystriedal ich „lejak“ na väčšine nášho územia, zosilnený vietor a prudké ochladenie. Dobrou správou je, že hoci búrky na niektorých miestach dnes vyzerali hrozivo, nepriniesli žiadne väčšie škody.

Noc priniesla definitívne ochladenie. Čo nás čaká cez deň?

V noci sa búrková situácia upokojila, stále však pokračovalo zamračené počasie so zrážkami a ojedinelými búrkami, vo vysokých polohách dokonca snežením. Prebudili sme sa tak do chladného a upršaného rána. 

Utorok nám prinesie výrazné ochladenie, najvyššia denná teplota dosiahne  +6 °C až +11 °C, na juhu a východe väčšinou +11 °C až +16 °C. Na horách vo výške 1 500 m n. m. očakávame okolo -1 °C a sneženie od  1 100 m n. m.

Celý deň bude oblačno až zamračené, na mnohých miestach očakávame dážď alebo prehánky. Podvečer si však od búrlivého počasia vydýchneme, keďže zrážok by malo postupne ubúdať.

 

Fúkať bude prevažne západný vietor od 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), ráno v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s (45 km/h). V priebehu dňa by mal vietor zoslabnúť. Pozor si však dávajte nad pásmom lesa, kde sa spočiatku očakáva búrlivý vietor až víchrica.

So slnkom a teplom sa budeme môcť najbližšie dni rozlúčiť. Do konca týždňa nás čaká zamračené a upršané počasie s maximálnymi dennými teplotami do +13 °C.

Vo štvrtok sa na niektorých územiach objavia aj nočné mrazy, ktoré môžu cez víkend dosiahnuť aj -6 °C a narobiť veľa škody záhradkárom a poľnohospodárom. Oteplenie neočakávame ani v ďalšom pracovnom týždni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd