K jari patrí ranný spev vtákov. Ktoré vtáky už začínajú spievať? A čo sú to „vtáčie hodiny“?

Veronika Salayová

Jar je tu a spolu s ním aj krásny ranný spev vtákov. Ktoré vtáky začínajú spievať, kým my ešte spíme? A čo sú to „vtáčie hodiny“?

Zima sa nám na Slovensku na krátku chvíľu pripomenula, no od dnešného dňa budú teploty na našom území opäť stúpať a čaká nás teplá a slnečná Veľká noc.

Je tu definitívne jar a my čoraz častejšie počujeme ranný spev vtákov. Mnohým vtáčí spev skoro ráno neprekáža a viacerým je dokonca príjemné zobúdzať sa ráno za sprievodu spevavcov.

Vedeli ste, že spievajú iba samci? Je to najmä preto, že k jari patrí aj párenie a vtáčí samci takto na seba upozorňujú. Spev naznačuje elán, kondíciu a silu samca. Len najsilnejší samci, v najlepšej kondícii a s najlepšími územiami plnými potravy si v tomto čase môžu dovoliť skorý ranný spev.

 

Spievať dlho môže len taký samec, ktorý mal pred zaspaním plný žalúdok, a to je cenná informácia pre samičku. Tento samec navyše nepozná strach a vystavuje sa útoku, pretože predátorom prezrádza svoju pozíciu. Aj táto odvaha môže byť cestou „k ženskému srdcu“.

Ktoré vtáky začínajú spievať ako prvé?

Vtáčiky začínajú spievať každý deň v presnom časovom poradí. Prvé vtáky začínajú spievať asi hodinu pred východom slnka. Ako prvého môžeme počuť žltochvosta, krátko na to lastovičku, kosa, drozda a červienku. Neskôr sa k týmto spevavcom pripoja sláviky.

Všetky tieto vtáky majú spoločné to, že majú veľké čierne oči, ktoré im umožňujú jasne vidieť aj pri najmenšom množstve svetla. To je dôležité, keď ste korisť a nie predátor. 

 

Keď sa ráno rozjasňuje, pridajú sa aj iné druhy, napríklad sýkorky a holuby hrivnáky, a keď sa úplne rozjasní, začnú spievať pinky, kukučky a dudky.

Tomuto postupného rannému spevu hovoríme „vtáčie hodiny“. Okolo 8. hodiny ráno spev vtákov stíchne a vtáky sa začínajú venovať iným činnostiam, hlavne kŕmeniu či stavaniu hniezd. 

Niektoré druhy vtákov však začínajú svoj spev neskôr a väčšinu z nich počuť najmä v lese. Prevažne nejde o vtáky, ktoré bývajú v blízkosti ľudských obydlí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd