KALAMITA: Predpoveď sa zmenila. Snehu bude ešte viac, ako sa čakalo. Toto nás teda čaká

Peter Minárik

Už o pár hodín začne na našom území snežiť, pričom sneženie bude také intenzívne, že prinesie prvú snehovú kalamitu. Najnovšia predpoveď však očakáva ešte viac snehu, ako sa pôvodne očakávalo.

Slovensko už onedlho čaká intenzívne sneženie, ktoré podľa najnovších prognóz bude ešte intenzívnejšie, ako sa pôvodne očakávalo. Pôvodné predpovede avizovali, že na našom území napadne do 20 cm nového snehu, no snehu bude výrazne viac. Napadne až do 40 cm snehu, pričom na horách by mohlo napadnúť ešte o čosi viac. Sneženie zasype naše mestá.

V ranných hodinách čakajú cestárov plné ruky práce a nudiť sa nebudú ani elektrikári. Sneh, ktorý bude padať, totiž bude ťažký, vplyvom čoho sa môžu lámať konáre či dokonca stromy.

Problémy čakajte v doprave, v energetike, no sneženie potrápi aj pohyb po mestách a obciach. Ťažký sneh sa totiž počas dňa bude aj topiť a do toho môže v niektorých okresoch dokonca pršať, vplyvom čoho nás čaká tzv. "čľapkanica" so stojatými kalužami vody v snehu.

Prvé snehové vločky už začínajú prichádzať, no to najhoršie príde ráno.

Prvé sneženie prichádza od severozápadu

Prvá vlna sneženia sa blíži nad naše územie od severozápadu. V Nemecku a v Česku sa kvapalné zrážky začínajú meniť na snehové a prvá vlna sneženia prichádza práve z tohto smeru.

Toto sneženie však zatiaľ nebude príliš výrazné a maximálne na našom území bude snežiť s intenzitou 1 cm za hodinu. Výraznejšie sneženie príde až v skorých ranných hodinách od juhu, kedy počasie začne ovplyvňovať jadranská tlaková níž.

Jadranky zvyknú v zimnom období prinášať snehové kalamity, no spolu s nimi je však prakticky normálne, že okolo tlakovej níže prenikne aj teplejší vzduch, ktorý sneženie zmení na dážď. To sa udeje aj tentokrát a dážď čaká predovšetkým západ a počas utorka aj juh Slovenska. Na západe sneh teda nenapadne, zatiaľ čo na juhu stredného a východného Slovenska ešte pred dažďom napadne veľké množstvo snehu.

Napadne viac snehu, ako sa pôvodne očakávalo

Pôvodné predpovede naznačovali, že na našom území napadne od 10 do 20 cm snehu, pričom v exponovaných miestach by mohlo napadnúť ojedinele aj viac. Najnovšie predpovede však očakávané množstvo snehu prakticky zdvojnásobilo.

Podľa najnovších predpovedí by na celom Slovensku malo napadnúť do 20 cm snehu, pričom na juhu a východe to bude až do 40 cm snehu.

Počas zajtrajšieho dňa by mala byť najhoršia situácia na juhu a východe Slovenska. Detailnejšie informácie, v ktorých okresoch bude pršať, snežiť a kde sa očakáva najviac snehu, nájdete na ďalšej strane >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd