Katastrofa v Turecku: 500 mŕtvych a obrovské škody po zemetrasení. Pozrite si FOTO

Veronika Salayová

Dnes ráno sa svet zobudil do obrovskej katastrofy. Husto obývanú oblasť Turecka zasiahlo mimoriadne silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo už vyše 500 obetí a obrovské škody. Desiatky budov sa zrútilo, preživších hľadajú pod ruinami...

V pondelok v skorých ranných hodinách nás dostihla správa o katastrofálnom zemetrasení na juhovýchode Turecka. Zemetrasenie dosiahlo silu 7,8 magnitúdy a po ňom nasledovala séria ďalších veľmi silných dotrasov. 

Epicentrum sa nachádzalo 23 km východne od Nurdagi v provincii Gaziantep. Nurdagi sa nachádza pozdĺž turecko-sýrskej hranice, pričom v Sýrii sa taktiež zrútilo mnoho budov a hlásia stovky obetí. Zemetrasenia bolo cítiť vo viacerých krajinách, vrátane Egypta, Libanonu či Cypru.  

Zemetrasenie nastalo v pondelok pred úsvitom, keď mnohí obyvatelia ešte spali a neboli na takéto niečo pripravení. Desiatky domov a budov sa zrútilo a oblasť je plná ruín. 

Obetí je už vyše 500 

Podľa najnovších informácií rapídne stúpol počet obetí. Úrady hlásia už viac ako 500 obetí z oboch krajín. V Turecku podľa viceprezidenta Fuata Oktaya zahynulo najmenej 284 ľudí a viac ako 2 300 bolo zranených. 

V susednej Sýrii zomrelo najmenej 237 ľudí a viac ako 630 bolo zranených, informovala sýrska štátna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva zdravotníctva. Úmrtia boli hlásené v Aleppe, Latakii, Hame a Tartuse.

Pondelkové zemetrasenie je podľa USGS považované za najsilnejšie, aké zasiahlo Turecko od roku 1939, keď zemetrasenie rovnakej magnitúdy zabilo 30 000 ľudí. 

Zemetrasenia takéhoto rozsahu sú zriedkavé, v priemere sa ich každý rok vyskytne menej ako päť kdekoľvek na svete. Za posledných 25 rokov zasiahlo Turecko sedem zemetrasení s magnitúdou 7,0 alebo vyššou – no to dnešné je zo všetkých najsilnejšie.

Vo fotogalérii nájdete snímky z najviac postihnutej oblasti. Situáciu naďalej sledujeme. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd