Katastrofálne záplavy v Brazílii majú už takmer 130 obetí. Množstvo ľudí je nezvestných

Dominik Cenkner

Brazílsky štát Rio Grande do Sul v piatok opäť zasiahli dažde, pričom počet obetí povodní v tomto najjužnejšom štáte krajiny sa podľa miestnych úradov vyšplhal na 126. Búrky a katastrofálne záplavy, ktoré sužujú štát, v ktorom žije približne 10,9 milióna ľudí, vyhnali z domovov už takmer 340.000 ľudí. Nezvestných je stále 141 osôb, uviedla civilná obrana. Informuje o tom TASR.

Silné dažde spôsobili, že viaceré rieky a jazerá v regióne dosiahli najvyššiu hladinu v histórii, pričom záplavy zablokovali ulice a narušili logistiku, čo v niektorých oblastiach spôsobilo nedostatok základného tovaru. Ako v piatok večer uviedla vo svojej najnovšej aktualizácii civilná obrana, prírodný živel doteraz postihol takmer dva milióny ľudí.

Meteorologická spoločnosť MetSul predtým oznámila, že väčšinu miest v štáte Rio Grande do Sul v piatok zasiahnu dažďové zrážky. Dodala, že existuje vysoké riziko búrok, pričom takáto situácia by mala pretrvávať až do pondelka.

Štát sa nachádza na geografickom rozhraní tropickej a polárnej atmosféry, čo spôsobilo, že sa tu vyskytujú obdobia intenzívnych dažďov a obdobia sucha. Vedci sa domnievajú, že tento jav sa zintenzívňuje v dôsledku klimatickej zmeny.

 

Katastrofálne záplavy zanechávajú veľké škody

Vláda štátu Rio Grande do Sul uviedla, že pitnú vodu nemá k dispozícii viac ako 385.000 obyvateľov a bez telekomunikačných služieb je približne 20 miest. Federálna vláda vo štvrtok oznámila balík opatrení na pomoc postihnutému štátu, ktorý zahŕňa urýchlenie vyplácania sociálnych dávok, ako aj poskytnutie lacnejších úverov poľnohospodárom a podnikom.

Guvernér štátu Eduardo Leite začiatkom týždňa uviedol, že podľa prvých výpočtov bude Rio Grande do Sul potrebovať na obnovu škôd, ktoré zasiahli aj poľnohospodárske oblasti v okolí hlavného mesta, v prepočte najmenej 3,7 miliardy dolárov.

Záplavy zatvorili aj známe letiská

Brazílska asociácia leteckých spoločností v utorok oznámila, že letisko v Porto Alegre, v jednom z najväčších brazílskych miest, zostane zatvorené minimálne do konca mesiaca. Deje sa tak práve pre zúriace povodne.

Zaplavené letisko Porto Alegre
Zaplavené letisko Porto Alegre, bbc.com

Porto Alegre, hlavné mesto štátu Rio Grande do Sul, je jedným z miest, ktoré utrpelo extrémnymi zrážkami najviac. Pod vodou sú celé ulice a mestské časti.

 

Okrem iného bolo zaplavené aj medzinárodné letisko Salgado Filho, ktoré sa nachádza asi šesť kilometrov od Porto Alegre. Je to jedno z najrušnejších letísk v krajine.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd