Lampióny šťastia takmer spôsobili nešťastie v bojnickej ZOO

Dominik Cenkner

Silvestrovské oslavy si mnohí z nás ešte stále nevedia predstaviť bez ohňostrojov a petárd. Niektorí sa v duchu ochrany prírody a životného prostredia čoraz viac uchyľujú k tzv. lampiónom šťastia. Ako však ukazuje prípad z bojnickej ZOO, ani v tomto prípade nemusí ísť o stopercentne bezpečnú variantu.

Práve na prelome rokov ich počuť a vidieť najviac. Aj keď ich mnohé mestá zakázali ich používanie bežným obyvateľom, predsa len mnohí zákaz porušili.

Ohňostroje a petardy však za krátky čas spôsobia viac škôd ako úžitku. Nebezpečné sú pre človeka, zvieratá, ale aj životné prostredie.

Dôkazom toho je aj smutná udalosť, ktorú zaznamenali na Nový rok v Ríme. Po novoročných ohňostrojoch v meste zomrelo stovky vtákov.

Množstvo ľudí sa preto odvracia od ohňostrojov a vo väčšej miere používajú prskavky či lampióny šťastia. Prípad, o ktorom informovala bojnická ZOO, však dokazuje, že ani tie nie sú veľmi bezpečné.

„Pri novoročných oslavách spadli do dvoch výbehov ZOO v Bojniciach dva balóny šťastia,“ informoval o udalosti riaditeľ Jaroslav Slašťan. Podľa neho stačilo málo a došlo by k nešťastiu. Jeden z lampiónov totiž dopadol len pár metrov od budovy, v ktorej boli ustajnené antilopy. Okrem toho sa tam nachádzalo aj krmivo na zimu.

V prípade, že by došlo k požiaru, tak by o život prišli zvieratá s nevyčísliteľnou hodnotou. O to väčšou, že ide o chránené druhy. V živej pamäti máme ešte stále nešťastie v zoologickej záhrade v Nemecku, ku ktorému došlo ešte vlani. Po dopade jedného z lampiónov, ktoré vypustili matka s dvoma dcérami, kompletne zhorel pavilón opíc. Zvieratá nemali pred ohňom ako ujsť a tak na mieste uhynuli.

Začína sa preto hovoriť o vymedzení oblastí, kde sa môžu dané lampióny púšťať. Momentálne však na Slovensku neplatí žiadna novela, zákon či usmernenie a preto je na každom z nás, aby pri ich používaní zodpovedne zvážil všetky možné riziká.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd