MAPY: Pozrite si, kde sa môžu tešiť zajtra na bohatú snehovú nádielku a kde zasa zostanú na „suchu“

Peter Minárik

V priebehu ranných hodín zasiahne naše územie ďalšia vlna zrážok, ktorá prinesie intenzívne sneženie. Intenzita sneženia bude taká výrazná, že prinesie na naše územie ďalšiu snehovú kalamitu a rozsiahle problémy v doprave. V ktorých oblastiach to bude najhoršie?

Slovensko má za sebou prvú snehovú kalamitu, ktorá zasiahla predovšetkým Banskobystrický a Košický kraj. Situácia sa začína normalizovať, no len dočasne. V priebehu zajtrajšieho rána začne na našom území opäť pribúdať oblačnosť a zrážky a hrozí nám ďalšia snehová kalamita.

Problémy sa očakávajú predovšetkým v oblastiach, ktoré včera zasiahlo výdatné sneženie. Prakticky do týchto istých oblastí mieri aj ďalšia vlna sneženia a tieto kraje budú patriť k najpostihnutejším.

Na nové sneženie sa však môžu tešiť aj obyvatelia zvyšných regiónov Slovenska a vplyvom oveľa chladnejšieho vzduchu dokonca aj obyvatelia západného Slovenska.

Snežiť začne ráno

Zrážky sa na naše územie začnú nasúvať zajtra v ranných hodinách. Prvé sneženie sa očakáva okolo 8:00h na juhu stredného Slovenska.

Do obeda by sa zrážkové pole malo rozšíriť nad celé naše územie a snežiť by malo na poludnie na mnohých miestach.

Sneženie sa očakáva aj v nížinách, keďže tomu budú priať teploty. Zajtrajšie teploty počas dňa by sa mali pohybovať na takmer celom Slovensku pod nulou od -4 do 0 °C, len na juhozápade Slovenska môže byť do +2 °C.

Sneženie by malo byť najintenzívnejšie zajtra popoludní a jeho intenzita môže dosahovať 2 až 3 cm. Doprava sa tak začne komplikovať najmä na poludnie. Otázna je ešte situácia v oblasti juhozápadného Slovenska. V okresoch Malacky, Bratislava, Dunajská Streda či Komárno je sú vylúčené ani zrážky zmiešané či kvapalné, no keďže bude teplota nad nulou, tak v týchto okresoch veľa snehu nenapadne.

Pripadne až do 20 cm snehu

Snežiť by malo od zajtrajšieho rána až do zajtrajšieho večera, pričom najviac snehu by malo pripadnúť v Banskobystrickom a v Košickom kraji, kde napadne od 10 do 20 cm snehu. Na horách Vihorlatu a Polonín by malo pripadnúť ojedinele až okolo 30 cm snehu.

Na zvyšku stredného a východného Slovenska pripadne od 5 do 10 cm snehu. Na západnom Slovensku sa očakáva, že napadne zväčša do 5 cm.

očakávané množstvo snehových zrážok
očakávané množstvo snehových zrážok

Na naše územie tak mieri ďalšia vlna sneženia, ktorá prinesie čerstvý sneh. Oproti včerajšiemu dňu však bude situácia iná v tom, že aj počas dňa bude mrznúť a snehová pokrývka sa tak bude držať, no zároveň situácia na cestách bude komplikovanejšia.

Ďalšia, mohutná nádielka snehu sa črtá na piatok, no situácia je mimoriadne komplikovaná a hrozí nám nielen sneženie, ale aj povodne. Viac o situácii na piatok sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd