Medveď napadol dvojicu policajtov. Úrady vydali výstrahy

Medveď napadol dvojicu policajtov. Úrady vydali výstrahy
Dominik Cenkner

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali. Medveď dokonca napadol aj dvojicu policajtov. Informuje o tom TASR.

Medveď v sobotu napadol dvojicu policajtov v meste Kazuno v prefektúre Akita na severovýchode Japonska. Stalo sa tak počas toho, ako sa policajti snažili odniesť telo nezvestného muža, uvádzajú japonské médiá.

Ich stav je vážny, ale nie život ohrozujúci. Úrady niektoré zalesnené oblasti mesta Kazuno uzavreli „na neurčito“.

Policajné autá aj vrtuľník oblasť cez víkend prehľadávali a pátrali po medveďoch. Polícia obyvateľov vyzýva, aby so sebou nosili zvončeky alebo iné zdroje zvuku, ktoré medvede odplašia.

 

Medveď útočil viackrát

Nezvestný muž sa stratil pred niekoľkými dňami, keď sa vydal do hôr na zber bambusových výhonkov. Jeho telo objavili o niekoľko dní neskôr pokryté tržnými ranami.

Podľa AP bezprostredne nie je jasné, či príčinou mužovej smrti bol útok medveďa alebo či sa rany na jeho tele objavili až keď už bol mŕtvy.

V japonskej divočine žijú tisíce medveďov ušatých (Ursus thibetanus). Tento druh medveďa je menší ako medveď hnedý, má čiernu srsť a na hrudi biely pruh v tvare písmena V alebo Y.

Za zvýšeným počtom útokov je zrejme nedostatok potravy spôsobený klimatickou zmenou a postupné miznutie prirodzeného životného prostredia medveďov a jeho premena na poľnohospodársku krajinu.

Medveď pohrozil aj na Slovensku

Len včera sme na našom webe informovali o varovaní pred výskytom medveďa na Hornej Nitre. V okrese Prievidza, v intraviláne obce Kľačno, bol oznámený výskyt medveďa hnedého. Ten sa mal dobíjať do kurína so sliepkami, informuje polícia Trenčianskeho rana na sociálnej sieti.

Kurín bol síce medveďom poškodený, no zviera sa k žiadnej potrave nedostalo, a tak sliepkam ublížené nebolo. Tentoraz, našťastie, nedošlo ani k zraneniu žiadnych osôb.

 

Na miesto bol okamžite privolaný zásahový tím, ktorý vykonal na mieste plašenie a medveďa monitoruje. Zásahový tím spolu s políciou upovedomili aj poľovnícke združenie a starostu obce o tom, že v okolí sa pohybuje medveď a treba byť opatrný.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd