Medveď sa na nedeľnú prechádzku vybral do obce Malinová. Polícia vyzýva na ostražitosť

Medveď sa na nedeľnú prechádzku vybral do obce Malinová. Polícia vyzýva na ostražitosť
Dominik Cenkner

Ďalší pozorovaný výskyt medveďa hnedého v obývanej časti Slovenska. Konkrétne sa tak stalo v okrese Prievidza, medveď si vykračoval na začiatku jednej z obcí tohto okresu.

Pohyb medveďa hnedého zaznamenali v nedeľu popoludní na začiatku obce Malinová, časť Pri háji, v okrese Prievidza. Zaobišlo sa to bez napadnutia. Informuje o tom TASR.

Na sociálnej sieti o tom informovali z trenčianskej krajskej polície. „Žiadame občanov, aby boli opatrní a prechádzku v tejto oblasti si radšej rozmysleli,“ uviedli policajti.

Dodali, že v prípade potreby ich treba kontaktovať na linke 158.

 

Medvede na Slovensku

Medvede sa stali nosnou témou v uplynulých týždňoch a mesiacoch na Slovensku. Proti sebe sa postavili dve strany - vláda na čele s ministrom životného prostredia a ochranári. 

Prvá strana hovorí a podniká snahy o zjednodušenie možností odstrelu medveďov. Druhá strana apeluje na to, že odstrely nie sú riešením a poukazuje na podozrivé skutočnosti pri už vykonaných odstreloch.

V prípade medvedice, ktorá mala vbehnúť do Liptovského Mikuláša a zraniť priamo v meste 5 ľudí, existujú pochybnosti, či bola odstrelená priamo ona. Ako informuje Denník N, informácie o odstrele medveďa neďaleko Liptovského Mikuláša spochybnili verziu štátu, že naozaj odstrelili medveďa, ktorý pred mesiacom behal po meste a zranil piatich ľudí.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (za SNS) tvrdil, že medveďa identifikovali pomocou „dronu s biometriou“. Nové informácie spochybňujú aj to.

Keď v druhej polovici marca zastrelili medveďa neďaleko Liptovského Mikuláša, už vtedy odborníci spochybňovali, či to bol ten pravý. Podľa pôvodných informácií od štátnych ochranárov útočil mladý medveď s hmotnosťou 80 až 100 kilogramov, ktorého zrejme niečo vyplašilo, a preto vbehol do mesta.

 

O niekoľko dní neskôr štátni ochranári oznámili, že usmrtili 67-kilogramovú medvedicu. Identifikovali ju vraj na základe informácií špecializovaného softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony. Experti upozornili na to, že nesedia mnohé detaily. Už predtým z viacerých zdrojov unikli informácie, že hliadky neodídu, kým nezastrelia „nejakého medveďa“.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd