Medveď opäť „útočil“, tentoraz na východe Slovenska. Toho z Liptovského Mikuláša mali zastreliť

Dominik Cenkner

V uplynulých dňoch zažilo Slovensko v súvislosti s výskytom medveďov krušné chvíle. Najnovšie si to odniesli úle na východe Slovenska. Medzičasom Ministerstvo životného prostredia informovalo, že medveďa, ktorý nedávno útočil v Liptovskom Mikuláši, zastrelili.

V uplynulých dňoch zažilo Slovensko v súvislosti s výskytom medveďov krušné chvíle. Najskôr v piatok 15. marca medveď zaútočil na dvojicu bieloruských turistov. Obaja sa vydali na útek, ale 31-ročná žena pri ňom spadla do 150-metrového žľabu a na mieste zomrela. K tragédii došlo v Demänovskej Doline, avšak na mieste, kde turisti nemali čo robiť.

Oveľa väčší rozruch však spôsobil medveď priamo v centre Liptovského Mikuláša. V nedeľu 17. marca predpoludním tam medveď zranil sedem ľudí. Aj v súvislosti s týmto útokom vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu hneď v niekoľkých okresoch.

Najnovšie medveď vyčíňal na východe Slovenska. Za obeť mu tentoraz padli úle na konci obce Stakčín v okrese Snina.

K „útoku“ došlo pred pár dňami

Medveď bol miestnymi obyvateľmi spozorovaný v sobotu 23. marca na konci Stakčína v smere na Ulič. Šelma tam poškodila niekoľko včelích úľov.

Neprekážalo jej pri tom ani ostré svetlo a hluk auta. V pohotovosti sú teraz tamojší včelári, ktorí si budú musieť dobre zabezpečiť svoje včelstvá.

Medveďa z Liptovského Mikuláša mali zastreliť

Medveďa, ktorý pred časom zranil v Liptovskom Mikuláši piatich ľudí, zastrelili v utorok (26. marca) večer. Informuje o tom TASR, na základe príspevku na sociálnej sieti ministra životného prostredia Tomáša Tarabu.

Na jeho identifikáciu použili dron s biometriou. Zásahový tím v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami organizoval po útoku medveďa 24-hodinové hliadky. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR inštalovala na vybraných miestach fotopasce, ktoré slúžili na lokalizáciu jeho pohybu.

Hlavným cieľom bolo zabezpečenie bezpečnosti obyvateľstva, ich zdravia a majetku a zamedzenie návratu problémového jedinca do intravilánu. Medveď v nedeľu 17. marca napoludnie v Liptovskom Mikuláši poranil piatich ľudí. Mesto vyhlásilo v súvislosti s výskytom medveďa hnedého mimoriadnu situáciu. Žilinské krajské riaditeľstvo Policajného zboru nasadilo do služieb zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré monitorovali celé územie mesta a širšie okolie.

V súvislosti so zastrelením medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, však niektorí vyjadrujú obavu, či nedôjde, resp. už nedošlo k zastreleniu akéhokoľvek jedinca, aby sa situácia „upokojila“.

Podľa bývalého štátneho tajomníka rezortu životného prostredia Michala Kiču existuje podozrenie, že má dôjsť k usmrteniu akéhokoľvek jedinca podobného tomu, ktorý sa vyskytoval v meste, len aby sa ukázalo, že situácia sa rieši. „Vládna koalícia sa rozhodla opäť spraviť z problematiky medveďa hnedého tému predvolebného zápasu,“ citoval vyjadrenie Denník N.

Portál okrem toho uviedol, že informáciu o tom, že hliadky neodídu, kým nezastrelia „nejakého medveďa“ majú aj z ďalšieho zdroja. Či teda dôjde k upokojeniu situácie na Liptove, ukáže len čas.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd