Meteorológovia varujú: Toto leto v Chorvátsku bude „pekelné“

Meteorológovia varujú: Toto leto v Chorvátsku bude „pekelné“
Ema Bazhaykin

Krajinu, ktorej sa v našich končinách hovorí aj „more Slovákov“, si mnohí z nás vyberajú za svoju dovolenkovú destináciu nielen pre bližšiu vzdialenosť, ale aj pre príjemnú klímu a chladivé more. Prognózy však naznačujú, že toto leto sa pri Jadrane budeme variť vo vlastnej šťave rovnako intenzívne, ako v ktorejkoľvek stredomorskej destinácii.

Júl a august v Chorvátsku bude podľa miestnych meteorológov skutočne pekelný. Okrem extrémne vysokých teplôt, ktoré obľubujú len tí najskalnejší fanúšikovia vypekania sa na pláži, hrozia krajine aj suchá. 

Meteorológ Zoran Vakula varuje, že vysoké teploty vzduchu a nedostatok zrážok môžu zvýšiť riziko sucha a nie sú vylúčené ani požiare, ako to už v Chorvátsku za uplynulé roky začalo bývať zvykom.

Jedna katastrofa za druhou

Chorvátsko zažíva v posledných týždňoch neustále vrtochy počasia. Horúčavy striedajú búrky a záplavy. Ako keby toho nebolo dosť, len pred týždňom bojovalo chorvátske pobrežie Istrie s ekologickou katastrofou, keď sa z tankera vyliala ropa.

 

A vyzerá to tak, že počasie nenechá Chorvátov na pokoji až do konca leta. Ako uviedol meteorológ Zoran Vakula, v najbližších dňoch bude teplota stúpať a bude opäť horúco.

Odparovanie vody počas nastávajúcich horúcich dní po nedávnom období dažďov vytvorí veľmi nepríjemnú klímu. Horšie však budú suchá, ktoré Chorvátsko čakajú v najbližších mesiacoch. Dlhodobá predpoveď na júl a august naznačuje veľmi vysokú pravdepodobnosť kladnej odchýlky od priemernej mesačnej teploty vzduchu pre oba tieto mesiace.

Aj keď sa rekord nepodarí prekonať, bude zle

Je vysoká pravdepodobnosť, že zrážok bude menej ako zvyčajne. Napriek tomu, že rok 2024 nemusí byť najteplejším zaznamenaným rokom, bude určite medzi piatimi najteplejšími rokmi v histórii chorvátskych meraní.

 

Vakula dodal, že priemerná teplota vzduchu nielen od začiatku roka, ale aj za posledných 12 mesiacov, je rekordne vysoká nielen na lokálnej úrovni, ale aj na celosvetovej úrovni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd