Meteorológovia varujú, že LETO 2024 môže byť najhoršie v histórii

Meteorológovia varujú, že LETO 2024 môže byť najhoršie v histórii
Veronika Salayová

Leto 2024 môže byť doposiaľ najhoršie, varujú európski meteorológovia. Nepôjde však len o horúčavy, ale ešte o jeden faktor. Aký? 

To, že všetky dlhodobé modely sa zhodujú na to, že leto 2024 bude nadpriemerne teplé v dôsledku fenoménu El Niño, už vieme. Prognózu sme vám priniesli v tomto aktualizovanom článku.

Európski meteorológovia však prišli ešte s jednou skutočnosťou ohľadom blížiaceho sa leta. Zistili, že leto 2024 môže byť najsparnejšie v histórii meraní. Sparno vzniká, keď pri vysokých teplotách, veľkej relatívnej vlhkosti vzduchu a malej rýchlosti prúdenia vzduchu je výpar z tela malý, čím sa zvyšuje jeho teplota. 

Pripravme sa na sparné leto 2024

Podľa meteorológov môžeme v nasledujúcich rokoch zažiť sériu ešte väčšieho otepľovania, čiže trend otepľovania bude pokračovať naďalej. Nič nenasvedčuje tomu, že by to malo byť inak. 

 
 

Ak sa pozrieme na predpoveď na budúce tri mesiace, zistíme, že trend, ktorý vidíme, pravdepodobne bude pokračovať. A rok 2024 bude súperiť s tým predchádzajúcim o pozíciu najteplejšieho v histórii, čo je desivé,“ uviedla meteorologička Chloe Brimicombe z Univerzity v Štajerskom Hradci pre CNET .

Meteorológovia a vedci majú, pochopiteľne, jasno, prečo sa tak deje. Naša klíma, Slovensko nevynímajúc, je stále teplejšia v dôsledku neustáleho vypúšťania emisií z fosílnych palív, čo vedie k zmenám počasia, ktorých sme práve svedkami.

Prvé náznaky toho, že tento rok bude tým vôbec najteplejším, už napokon máme. Podľa európskeho centra Copernicus, ktoré sleduje prejavy klimatickej zmeny, máme rekordne teplých až 11 po sebe idúcich mesiacov, a to v rámci záznamov vedúcich až do roku 1940. Ak aj máj bude nadpriemerne teplý, pôjde o rekordný rok. 

Dá sa globálne otepľovanie ešte zvrátiť?

A hoci už sa robia určité opatrenia, aby bol ľudský faktor v zmene počasia obmedzený, je celkom možné, že súčasné generácie už sa zmeny nedočkajú, ale, naopak, sa budú musieť zmieriť s pokračovaním tohto trendu počas ich životov.

 


Je preto potrebné sa pripraviť na extrémne horúčavy na pravidelnej báze, ktoré budú sprevádzať suchá, záplavy a búrky, zhodujú sa klimatológovia. Extrémne počasie bude mať rozsiahly vplyv aj na priemysel, poľnohospodárstvo a v konečnom dôsledku aj na potravinovú krízu v mnohých krajinách. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd