Na pozemku si kopú brlohy. Túto zimu muselo byť vysťahovaných 100 medveďov

Na pozemku si kopú brlohy. Túto zimu muselo byť vysťahovaných 100 medveďov
Zuzana Macháčová

Nielen Slovensko má problém s medveďmi. Svoje by vedeli hovoriť aj obyvatelia Tahoe City na severe Kalifornie. Zvieratá sa často motajú okolo domov a rozkopávajú pozemky, aby si vytvorili svoje brlohy a mohli tam prezimovať.

V uplynulých dňoch zažilo Slovensko v súvislosti s výskytom medveďov krušné chvíle. Najskôr v piatok 15. marca medveď zaútočil na dvojicu bieloruských turistov. Obaja sa vydali na útek, ale 31-ročná žena pri ňom spadla do 150 metrového žľabu a na mieste zomrela. K tragédii došlo v Demänovskej Doline, avšak na mieste, kde turisti nemali čo robiť.

Oveľa väčší rozruch však spôsobil medveď priamo v centre Liptovského Mikuláša. V nedeľu predpoludním tam medveď zranil sedem ľudí. Aj v súvislosti s týmto útokom vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu hneď v niekoľkých okresoch. Podobný problém riešia aj na opačnej strane planéty, v USA.

Túto zimu sa v Tahoe City na severe Kalifornie uskutočnilo už okolo 100 vysťahovaní medveďa. Ako píšu tamojšie médiá: „Nežiadaní obyvatelia sa vkrádajú na pozemky ľudí a potom tam trávia zimné mesiace. Počas niektorých dní za deň vyhnali až 8 jedincov."

Medveď sa usadil v kostole

Zbaviť sa zvieraťa nie je jednoduché. Obyvatelia jednej z nehnuteľností, kde sa medvede príliš udomácnili, museli zviera odplašiť paintballovou pištoľou.

Jeden z medveďov sa usadil pod terasou miestneho kostola. Ako povedal pastor Edward Hilton, keď si všimol, že v kostole sú problémy s vykurovaním, zavolal špecialistu. Muž, ktorý si preveroval, v čom je problém, sa stretol tvárou v tvár s medveďom a okamžite bežal preč. Medveďovi sa pri kostole podarilo úspešne skrývať takmer mesiac.

 

„Medvede robia, čo musia. Ľudia im prevzali les,“ povedala Ann Bryant z California Bear League, ktorá pracuje na ochrane týchto zvierat. Dodala, že táto zima bola rekordná, pokiaľ ide o počet medveďov, ktoré sa usadili na pozemkoch ľudí.

Za zvýšený výskyt medveďov môžu podľa odborníkov ľudia. Veľa turistov, ktorí prichádzajú na rekreačné chaty, necháva brány či dvere na domoch otvorené. Keď zvieratá zacítia jedlo, začnú prichádzať do budov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd