Na Slovensko mieri ďalšia vlna intenzívnych búrok. Sformuje sa búrkový systém

Ľubomír Franko

V priebehu pondelka sa na mnohých miestach Slovenska vyskytli búrky, ktoré boli aj intenzívne. Počas najbližších dní očakávame aj naďalej búrlivé počasie, ktoré môže páchať škody. Situácia bude veľmi podobná tomu, čo sme zažívali napríklad aj dnes.

V pondelok sa v teplom a vlhkom vzduchu tvorili na mnohých miestach intenzívne búrky. Tie prvé k nám zavítali už počas noci z nedele na pondelok a zasiahli najmä juhozápad Slovenska. Lokálne priniesli aj vyššie úhrny zrážok, no najmä výraznú bleskovú aktivitu.

Ďalšie búrky začali vznikať už dopoludnia v hornatých oblastiach stredného Slovenska a postupne sa rozšírili nad východné Slovensko.

Neskôr popoludní sa búrky vrátili aj na západ Slovenska. Poobedňajšie búrky boli prevažne intenzívne a spôsobovali lokálne zatopenia, pričom niektoré vyprodukovali aj krupobitie, ktoré spôsobovalo škody.

Teplý a vlhký vzduch sa zatiaľ preč nechystá a nasledujúce dní budú opäť divoké s vyšším počtom intenzívnych búrok.

 

Tlaková níž prinesie ďalšie búrky už v utorok

Počasie v našej oblasti je ovplyvňované rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu. Tá sa rozprestiera ponad väčšinu strednej a juhovýchodnej Európy, čo môžeme pozorovať na priloženej satelitnej snímke. Táto tlaková níž sa v utorok nad Stredomorím prehĺbi a po jej prednej strane k nám opäť prenikne teplý a vlhký vzduch.

Tlaková níž nad strednou Európou
Tlaková níž nad strednou Európou

V priebehu utorka očakávame spočiatku podobné počasie ako v pondelok. V skorých ranných hodinách môže na krajný juhozápad doraziť pozostatok búrkovej aktivity z predošlej noci, no dopoludnia sa počasie ukľudní.

V priebehu poludnia sa budú búrky tvoriť najskôr v hornatých oblastiach stredného Slovenska a počas dňa budú naberať na intenzite. Ich hlavným sprievodným javom budú opäť veľmi silné prívalové zrážky a krupobitie.

 

Sformuje sa búrkový systém

Nás bude však takisto zaujímať vývoj situácie juhozápadne od nášho územia. V oblasti Slovinska a Chorvátska by sa mal v priebehu popoludnia vytvoriť rozsiahly búrkový systém, ktorý by mal postupovať smerom na severovýchod.

Tento systém by mohol zasiahnuť okrajom aj naše územie, predovšetkým západ a juh Slovenska.

Očakáva sa, že doraziť by mal vo večerných hodinách a priniesť môže prívalové zrážky a krupobitie. Situáciu ohľadom tohto búrkového systému budeme pozorne sledovať.

Teplý a vlhký vzduch tak aj v utorok potrápi viaceré časti Európy vrátane Slovenska. Počas ďalších dní sa výraznejšia zmena v počasí neočakáva. V stredu k nám prenikne o niečo chladnejší vzduch, no kvôli vysokej vlhkosti budem naďalej pozorovať početné prehánky a búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd