Na Slovensko prichádza jar, no Čínu sužuje najhoršia zima za uplynulých 60 rokov

Veronika Salayová

Zima nie je na severnej pologuli rovnaká. Kým v Európe je zima len veľmi mierna, tak napríklad v Číne aktuálne zúri taká zima, že je považovaná za najhoršiu za posledných 60 rokov. Teploty klesajú pod -50 °C. 

Z extrému do extrému − aj tak by sa mohla opísať tohtoročná zima na severnej pologuli. Európa zažíva od začiatku tohto roka len veľmi miernu zimu, s výnimkou severských krajín, no napríklad USA či Čína bojujú so zimou naplno. 

Čína opäť zažíva veľmi chladnú epizódu v dôsledku kolabujúceho polárneho víru. Teploty v tejto krajine klesli v týchto dňoch pod mrazivých -50 °C, čím pokorili aj doterajší rekord. 

Najnižšia zaznamenaná teplota bola zaznamenaná v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, kde v nedeľu klesla v Tuerhongu v okrese Fuyun teplota až na -52,3 °C. Doteraz rekordná zima v tomto regióne bola -51,5 °C, zaznamenaná 21. januára 1960.

 

Snehová víchrica aj prašná búrka

Takáto mrazivá zima v severnej Číne zotrvá ešte do štvrtku. Sin-ťiang cez víkend zasiahli aj silné snehové víchrice, ktoré prinútili úrady dočasne uzavrieť hlavné diaľnice. Minimálne na 43 z nich bola pozastavená doprava, informovala štátna televízia.

Cez víkend v dôsledku nepriaznivého zimného počasia uviazlo v meste Jiuquan v provincii Gansu na severozápade krajiny viac ako 40 000 turistov, informoval vládny denník Global Times. V Číne totiž finišovali oslavy príchodu Nového roka, najvýznamnejšieho sviatku v čínskom kalendári, v dôsledku čoho boli horské oblasti plné turistov. 

 

Husté sneženie a mráz však neboli jediné javy, s ktorými obyvatelia Číny v posledných dňoch zápasia. V severných častiach krajiny sa v sobotu a nedeľu objavili aj veľmi silné piesočné búrky. Výsledný silný vietor na mnohých miestach sťažoval dopravu autám aj chodcom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd