Na Slovensko sa rúti front, ktorý prinesie nezvyčajné počasie. Hrozia BÚRKY a TEPLOTNÝ ŠOK

Na Slovensko sa rúti front, ktorý prinesie nezvyčajné počasie. Hrozia BÚRKY a TEPLOTNÝ ŠOK
Peter Minárik

K nášmu územiu sa rúti studený front, ktorý by mal začať cez Slovensko postupovať v priebehu soboty, a vyzerá to tak, že prinesie veľmi nezvyčajné počasie. Z meteorologického hľadiska zažijeme množstvo zaujímavých a nebezpečných javov. Odštartujú to prípadné búrky sprevádzané silným nárazovým vetrom, ktoré vystrieda dážď a následne prudké ochladenie, ktoré by mohlo vrátiť do niektorých lokalít Slovenska aj snehové vločky.

Včera večer sme vás informovali o potencionálne nebezpečnej situácii. Aj niekoľko behov numerických modelov potvrdzuje, že Slovensko počas soboty čaká veľmi nebezpečné počasie, o ktoré sa postará postupujúci studený front. Ten bude taký výrazný, že môže priniesť pestrú plejádu nebezpečných a zaujímavých poveternostných javov.

Všetko to začne silným nárazovým vetrom, čo bude znakom toho, že studený front práve v týchto chvíľach začal postupovať cez naše územie. Príchod studeného frontu môžu sprevádzať aj búrky, no takmer určite to bude dážď. Ako vidieť na videu, tak najnebezpečnejší bude práve vietor, ktorý môže pri príchode frontu dosahovať skutočne silné nárazy.

Ako front postúpi, tak silný vietor postupne zoslabne, no vplyv studeného frontu budeme badať ešte aj nasledujúci deň. Za studeným frontom k nám totiž začne zatekať veľmi studený vzduch, ktorý prinesie doslova teplotný šok.

Hrozia nám búrky a nebezpečný vietor

Studený front je ešte ďaleko od nášho územia. Práve v týchto chvíľach sa nachádza nad Atlantickým oceánom a v priebehu dnešného popoludnia začne postupovať cez Škótsko a Írsko, ďalej ponad Britské ostrovy. V priebehu zajtrajšieho popoludnia už prekročí studený front Lamanšský prieliv a začne postupovať od severu cez Nemecko a Francúzsko smerom k nášmu územiu.

Načasovanie studeného frontu je vždy pomerne komplikované, no vyzerá to aktuálne tak, že v sobotu na poludnie by sa studený front mal nachádzať nad Českom a nad Rakúskom a pred týmto studeným frontom začne nad naše územie vrcholiť príliv veľmi teplého vzduchu. Studený front by mal prekročiť naše územie a nebezpečné počasie by malo začať v sobotu okolo 16:00 h.

 

Na čele studeného frontu by sa mohli začať tvoriť búrky. Vyššia pravdepodobnosť búrok je však nad južným Poľskom a nad Moravou a nižšia nad rakúskou časťou frontu. Búrky tak na Slovensku hrozia skôr na Považí a na severozápade ako na západnom Slovensku.

Čo však pocítime na celom území a predovšetkým nad západným Slovenskom, je silný nárazový vietor. Ten by na východe Rakúska mohol dosahovať poryvy vetra s rýchlosťou až okolo 130 km/h. Na našom území sa očakáva nárazový vietor s rýchlosťou okolo 80 km/h, no v Podunajskej nížine nie sú vylúčené poryvy vetra o sile až 100 km/h.

Čaká nás teplotný šok

Samotný prechod studeného frontu tak prinesie silný vietor, potencionálne búrky a zrážky, no za týmto studeným frontom sa nad Slovensko začne natláčať veľmi studená vzduchová hmota, ktorá na naše územie prinesie doslova teplotný šok.

Maximálne teploty v sobotu by sa na našom území mali pohybovať od +14 až do +20 °C, no v priebehu nedele sa prudko ochladí na maximálne teploty od +3 do +10 °C. Ochladenie by tak malo byť veľmi výrazné a, ako si môžete všimnúť na mape, ochladiť sa môže v nedeľu v niektorých lokalitách o viac ako 10 °C. 

očakávané teplotné rozdiel v nedeľu popoludní oproti sobotňajšiemu popoludniu
očakávané teplotné rozdiel v nedeľu popoludní oproti sobotňajšiemu popoludniu
 

Víkendové počasie tak bude na našom území veľmi zaujímavé a potencionálne aj nebezpečné. Studený front prinesie silný vietor a následne prudké ochladenie, ktoré bude mať dopad na vývoj počasia aj v nasledujúcich dňoch. Ovocinárov a poľnohospodárov čaká na začiatku budúceho týždňa návrat mrazov, a dokonca sa vplyvom ochladenia môžu vrátiť aj snehové vločky.

Sneženie sa zatiaľ očakáva len v stredných polohách, no na severe nie je najmä v nedeľu vylúčené, že sa snehové vločky objavia aj nižšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd