Na Slovensko sa vrátia MRAZY. Záhradkárom a pestovateľom spôsobia veľké škody

Na Slovensko sa vrátia MRAZY. Záhradkárom a pestovateľom spôsobia veľké škody
Dominik Cenkner

Slovensko zažíva niekoľkotýždňové obdobie veľmi teplého počasia. Skorý nástup jari však robí záhradkárom a pestovateľom starosti. Už čoskoro sa totiž vrátia mrazy, ktoré im spôsobia škody na úrode.

Naša oblasť zažila veľmi teplú meteorologickú zimu. Postaral sa o to najmä február, ktorý na Slovensko priniesol veľmi vysoké teploty.

Českí meteorológovia už prišli s hodnotením len pred pár dňami skončenej meteorologickej zimy, pričom informovali, že išlo o druhú najteplejšiu zimu od sezóny 2006/2007. Aj zrážky prepisovali rekordy, keď priniesli historicky najvyššie úhrny. 

Podobne na tom budeme aj na Slovensku, minimálne čo sa teplôt týka. Na podrobnejšie informácie si ale budeme musieť počkať do štvrtka, kedy je ohlásená prezentácia Slovenského hydrometeorologického ústavu.

 

Skorý nástup jari prebudil prírodu zo zimného spánku. Už uprostred tretej februárovej dekády začali kvitnúť čerešne, či ďalšie stromy a rastliny. Táto skutočnosť však nepotešila záhradkárov a pestovateľov, ktorí vedeli, že keď sa vrátia mrazy, tak budú musieť počítať škody.

Mrazy sa vrátia už čoskoro

V stredu sa od Škandinávie nad Poľsko nasunie oblasť vyššieho tlaku vzduchu a po jej východnom okraji k nám prenikne chladný vzduch. Vplyv spomínaného chladného vzduchu, okrem výskytu búrok, pocítime aj prostredníctvom nočných teplôt. Predošlé noci boli totiž veľmi teplé, teploty neklesali k nule. To sa však už v najbližšiu noc zmení, keď teplomery v dolinách klesnú na 0 °C, alebo dokonca slabo pod ňu.

Minimálna teplota v stredu 6. marca
Minimálna teplota v stredu 6. marca, imeteo.sk

Od štvrtka sa ochladí ešte výraznejšie, a to aj cez deň. Kým doteraz denné teploty stúpali aj nad +18 °C (napr. v meste Malacky namerali v pondelok až +18,4 °C), vo štvrtok sa denné maximá očakávajú na úrovni od +6 °C do +11 °C. 

Noc zo stredy na štvrtok prinesie ďalšie mrazy. V dolinách klesne teplota až na -6 °C.

Minimálna teplota vo štvrtok 7. marca
Minimálna teplota vo štvrtok 7. marca, imeteo.sk

Ešte chladnejšie budú potom nasledujúce noci. Od piatka rána sa oblačnosť zmenší, čo spôsobí ďalší pokles teplôt. Noc z piatka na sobotu prinesie minimá na úrovni -9 °C. Zmena nastane až na prelome starého a nového pracovného týždňa, kedy by sa malo opäť otepľovať.

Minimálna teplota v piatok 8. marca
Minimálna teplota v piatok 8. marca, imeteo.sk

Jarné mrazy spôsobia škody

Jarné mrazy predstavujú značné riziko pre poľnohospodárstvo a záhradníctvo. Pestovatelia musia poznať ich vplyv na vegetáciu a používať rôzne ochranné opatrenia na minimalizáciu škôd.

 

Mrznúť bude aj pri zemi, takže okrem stromov dôjde aj k poškodeniu rastlín. Čo môžu mrazy spôsobiť:

  • Zmrazenie: Mrazové kryštály poškodzujú bunky rastlín, vedúc k hnednutiu, vädnutiu a odumieraniu tkanív
  • Deformácia: Mrazivé teploty deformujú rastové puky a listy, ovplyvňujúc vývoj rastliny
  • Zníženie opelenia: Mrazy znižujú aktivitu včiel a iných opeľovačov, čím ovplyvňujú tvorbu plodov
  • Zníženie fotosyntézy: Poškodené listy znižujú fotosyntetickú kapacitu rastliny, čím ovplyvňujú jej rast a produkciu

Návrat chladnejšieho, ba priam mrazivého počasia, tak záhradkárov a pestovateľov určite nepoteší. Je to však už každoročný trend, ktorému sa opäť nevyhneme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd