Na Slovensko sa vrátila ZIMA. Pozrite sa, kde počas noci nasnežilo

Na Slovensko sa vrátila ZIMA. Pozrite sa, kde počas noci nasnežilo
Veronika Sádovská

 

 


Po dlhšom čase a oteplení sa v noci na našej územie vrátil sneh. Zima si to namierila hlavne do vyšších a chladnejších oblastí stredného Slovenska.

Aktuálne máme síce nadpriemerne teplý február a tieto dni sú už skôr jarné. Teploty už niekoľko dní vystupujú na dvojciferné hodnoty a nočné mrazy už takmer úplne odzneli. Tento charakter počasia v našej oblasti bude pretrvávať minimálne do konca tohto týždňa.

Dnešná noc ale ukázala, že zima predsa ešte nepovedala posledné slovo. Počas noci v niektorých oblastiach Slovenska nasnežilo a ráno si tak mohli pripomenúť ako vyzerá zima, hoci od pravej februárovej zimy má toto sneženie stále ďaleko.

 

Prituhlo aj nasnežilo

Už večer sa začalo ochladzovať a vplyvom tohto ochladenia sa dažďové zrážky menili postupne na snehové. Ráno tak na niektorých miestach našli aj súvislú vrstvu snehu. Úhrny sa mohli pohybovať aj do 6 centimetrov snehu.

Za túto situáciu je zodpovedný oklúzny front, ktorý ovplyvňuje počasie na našom území. Zima sa tak vďaka nemu vrátila hlavne do severných regiónov a vyšších nadmorských výšok stredného a východného Slovenska.

Okolo polnoci sa hranica sneženia znížila na 600 metrov a postupne do rána sa ešte znižovala. To, ako dnes vyzeralo zasnežené ráno v niekoľkých lokalitách si môžete pozrieť v galérii pod článkom. Sneh sa dnes ráno ukázal napríklad na Šumiaci, do Jasnej či Liptovskej Tepličky.

Sneh sa dlho neudrží

Napriek ranným mrazom, ktoré do týchto oblastí priniesol spomínaný oklúzny front, sa sneh dlho neudrží. Teploty už aktuálne začínajú stúpať a sneh sa pomaly bude topiť. Zima síce nepovedala posledné slovo, ale nebude mať dlhé trvanie.

Zmenu v charaktere počasia môže priniesť až nový týždeň, kedy do Európy zamieri chladný vzduch. To, či sa dostane až k nám a či si sneh užijú aj iné oblasti Slovenska sa dočítate tu.

Dnešný deň bude charakterom počasia podobný tomu včerajšiemu a v priebehu dňa sa začnú na našom území objavovať zrážky. Podrobnú predpoveď pre vaše mesto alebo mesto, kam sa dnes či počas týchto dní chystáte, si môžete pozrieť tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd