Na Slovensko už o chvíľu udrú búrky. Takáto je dnešná pravdepodobnosť búrok

Na Slovensko už o chvíľu udrú búrky. Takáto je dnešná pravdepodobnosť búrok
Peter Minárik

Počasie dnes na našom území ovplyvní okludujúci front, ktorý počas večera a noci narobil problémy v Nemecku, kde priniesol veľmi silné búrky. Ráno k nám dorazilo zrážkové pole, ale popoludní sa vyskytnú aj búrky.

Už o niekoľko hodín sa treba na našom území pripraviť na búrky, pričom nie je vylúčené ani to, že búrky, ktoré sa vyskytnú budú výraznejšie. Pri pohľade na aktuálne počasie to tak možno ešte nevyzerá, ale dnes je vysoká pravdepodobnosť búrok.

Prišli zvyšky búrkového systému

Počas včerajších večerných hodín sa nad Nemeckom, predovšetkým v oblasti Bavorska sformoval veľmi výrazný búrkový systém. Ten bol taký výrazný, že dokonca sa vytvorilo bow echo. Išlo o najvýraznejší búrkový systém v našej oblasti od začiatku roka.

Na juhu Nemecka sa vyskytoval silný nárazový vietor s rýchlosťou až okolo 100 km/h, ktorý páchal škody. Dokonca sa vyskytovali aj 5 cm krúpy. Viac o tom, čo sa udialo sa dočítate TU.

Počas noci zvyšky búrkového systému postupovali cez územie Česka a Rakúska, kde však tento systém stratil na sile a okolo polnoci odznela aj blesková aktivita. Ďalej tento systém smerom k Slovensku postupoval len ako rozsiahle zrážkové pole.

Toto zrážkové pole sa aktuálne nasúva nad naše územie a prinesie dážď, najmä do oblasti severozápadného Slovenska. Dážď veľa zrážok neprinesie a bude významný najmä v tom, že zvlhčí vzduch.

To spôsobí, že počas dňa, keď len čiastočne vykuknú slnečné lúče sa začne vzduchová hmota výraznejšie labilizovať a v tejto labilnej vzduchovej hmote sa budú tvoriť búrky. Búrky dnes hrozia v mnohých štátoch Európy a vysoká pravdepodobnosť je aj na našom území.

pravdepodobnosť dnešných búrok, data: iMeteo.sk, zelená oblasť 10-50%, modrá 50 až 90%, červená oblasť viac ako 90%
pravdepodobnosť dnešných búrok, data: iMeteo.sk, zelená oblasť 10-50%, modrá 50 až 90%, červená oblasť viac ako 90%

Búrky čakajte najmä popoludní

Prvé prehánky a búrky začnú za zrážkovým polom vznikať okolo 12:00 v oblasti Moravy a západného Slovenska. Postupovať by mali východným až juhovýchodným smerom.

K výraznejšiemu rozšíreniu búrkovej činnosti dôjde okolo 14:00 až 15:00 a intenzívna búrková činnosť by mala pretrvávať zhruba do 20:00.

Pri búrkach bude dochádzať k výskytu prívalových zrážok, no nemožno vylúčiť ani výskyt krúp. Vzhľadom na výraznú dynamiku však nie sú vylúčené ani extrémnejšie nebezpečné poveternostné javy. To však upresníme v priebehu popoludnia na našom webe.

Búrky očakávajte predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku. Vyskytnúť sa však môžu aj v Banskobystrickom kraji. Viac o ohrozených okresoch nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd