Na Slovensku panuje ZIMA: Kam sa podelo LETO? Odskočilo si do Ruska, kde je +30 °C

Na Slovensku panuje ZIMA: Kam sa podelo LETO? Odskočilo si do Ruska, kde je +30 °C
Veronika Salayová

Slovensko je naďalej v zovretí zimného počasia. Ak vás zaujíma, kam sa podelo teplé počasie, tak máme pre vás odpoveď: do Ruska. Tam totiž teploty dosahujú až +30 °C.

Počas teplého počasia na začiatku apríla, kedy teploty na Slovensku atakovali tropickú hranicu +30 °C, panovala vo východnej Európe pravá zima s nízkymi teplotami a snehom.

Počasie sa zrejme „rozhodlo“ pre spravodlivosť a poveternostnú situáciu v Európe obrátilo úplne naopak. Do horúcej západnej a strednej Európy dorazilo veľké ochladenie a do východnej Európy veľmi výrazné oteplenie.

Na Slovensku zažívame veľmi chladné dni, kedy teploty klesajú k mrazivým hodnotám. Do stredných polôh sa vrátilo sneženie, ktoré spôsobuje aj komplikácie, najmä na cestách. Situácia je však dnes ráno pokojná.

 

Dokedy bude ešte na Slovensku zima?

Do našej oblasti sa aktuálne dostáva studený a vlhký vzduch, ktorý ešte v pondelok prinesie predovšetkým do severných regiónov Slovenska sneženie. Komplikáciou však bude, že noc z pondelka na utorok totiž bude v porovnaní s uplynulými dňami iná v tom, že zmenšená oblačnosť umožní výraznejší pokles teplôt. 

Čaká nás teda ďalšia mrazivá noc, kedy by sa mohli na viacerých miestach severného a stredného Slovensko, ojedinele aj inde dostať, pod bod mrazu. Poľnohospodári a ovocinári by sa tak mali mať na pozore, no v ďalších dňoch nám už mrazy nehrozia,

Následne sa začne zväčšovať oblačnosť a čakajú sa aj výrazné zrážky a búrky, no už sa objavuje aj svetielko nádeje pre návrat teplého počasia. Počas nasledujúceho víkendu sa výrazne oteplí

 

Leto v Rusku

Leto si na nejaký čas odskočilo do Ruska, kde panujú letné teploty už niekoľko dní. Vo Volgorade dokonca vystúpila teplota počas nedele na +30 °C, čo je výrazný nadpriemer pre Rusko.

nedeľňajšie teploty
nedeľňajšie teploty, zdroj: Weteronline


 

V tomto ročnom období je tam v priemere o takmer 20 °C teplejšie. Príčinou letného otepľovania je tlaková níž nad východom Ukrajiny, ktorý privádza veľmi teplý vzduch do Ruska. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd