Na Slovensku sa v noci objavila polárna žiara. Mala krásnu farbu. Kde ju pozorovali?

Na Slovensku sa v noci objavila polárna žiara. Mala krásnu farbu. Kde ju pozorovali?
Veronika Salayová

Počas noci z nedele na pondelok sa na Slovensku opäť objavila polárna žiara, ktorá nadobudla krásne odtiene. Pozorovali ju na východnom Slovensku. 

Slnko je v týchto dňoch veľmi aktívne. Pred niekoľkými dňami k výronu koronálnej hmoty v dôsledku slnečnej erupcie, ktorá si to nasmerovala k Zemi. Nabité častice interreagovali s geomagnetickým poľom Zeme, vplyvom čoho došlo ku geomagnetickej búrke. 

V dôsledku jej intenzity G2 sme vo štvrtok 2. mája pozorovali polárnu žiaru, no to nie je všetko! Počas víkendu došlo k dvom ďalším slnečným erupciám, a to až triedy X, čo je najvyššia možná sila erupcie.

Kvôli tejto mimoriadnej aktivite Slnka sme mohli pozorovať polárnu žiaru aj počas uplynulej noci. Podľa predpovedí vesmírneho počasia Spaceweather mal výron koronálnej hmoty k našej planéte doraziť v pondelok ráno za úsvitu, no dorazil o pár hodín skôr.

 

Polárna žiara na Slovensku mala fialovú farbu

Polárnu žiaru zachytili webové kamery už tesne po polnoci, a to v obci Debraď na východnom Slovensku. Polárna žiara bola síce slabšia, no bola pekne definovaná svojou fialovou farbou. 

Krásna ružová polárna žiara sa objavil aj na strednom Slovensku v Žiari nad Hronom. 

polárna žiara v Debradi
polárna žiara v Debradi, zdroj: Idókép

V našej zemepisnej šírke boli dva výrazné vrcholy, a to tesne po polnoci a pár minút pred 2.00 hod. Oblačnosť síce na mnohých miestach bránila pozorovaniu, predsa len ju bolo možné zachytiť aj z nášho územia.

 

Nádhernú polárnu žiaru sa podarilo zachytiť aj v Česku, kde polárna žiara nadobudla jemný ružový odtieň. Obe boli viditeľné aj voľným okom, napriek cirrovým mrakom.

polárna žiara v Česku
polárna žiara v Česku, foto: Petr Horálek

Dokonca aj naši maďarskí susedia mali možnosť vidieť tento krásny úkaz, ktorý sa v týchto južnejších končinách neobjavuje príliš často. Polárnu žiaru zachytili na slovensko-maďarských hraniciach, taktiež prostredníctvom webovej kamery, a to v blízkosti Vyšehradu. 

polárna žiara na slovensko-maďarských hraniciach
polárna žiara na slovensko-maďarských hraniciach, zdroj: Idókép

Južnejšie už polárna žiara pozorovaná nebola. Ak ste nemali to štastie polárnu žiary pozorovať, ďalšie výrony koronálnej hmoty môžu byť aktuálne na ceste.

Víkendový príval slnečných erupcií triedy X a M z hyperaktívnej slnečnej škvrny AR3663 pravdepodobne vymrštil nejaké úlomky smerom na našej Zemi a ak sa tak stalo, tak v najbližších dňoch je opäť šanca na ich pozorovanie. Budeme vás včas informovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd