Na Slovensku sa rozfúkal prudký severák. Silný vietor láme stromy a spôsobuje výpadky elektriny

Na Slovensku sa rozfúkal prudký severák. Silný vietor láme stromy a spôsobuje výpadky elektriny
Dominik Cenkner

Na Slovensko sa dnes vrátila zima. Dnešné počasie prakticky od rána spôsobuje problémy - najskôr to bolo ranné sneženie, neskôr námraza a večer je to prudký severák. Silný vietor spôsobuje škody.

Naše územie dnes zažíva skutočne nepriaznivé počasie. Ešte ráno sme boli pod vplyvom frontálneho rozhrania, ktoré najmä na severe východného Slovenska prinieslo sneženie. 

To spôsobilo problémy na cestách už od skorých ranných hodín. Vodiči sa sťažovali na viacero úsekov, ktoré boli prejazdné len s ťažkosťami. 

V priebehu dňa začali zrážky ustávať, ale to neznamenalo, že odišli aj problémy s počasím. Ochladenie, ktoré k nám dorazilo, totiž začalo vytvárať námrazu. Tá viedla k meškaniu viacerých vlakov a ďalších problémov na železnici. Viaceré spoje nabrali aj niekoľko hodinové meškanie.

Rozfúkal sa prudký severák

Pocit chladu umocňoval aj nepríjemný severný vietor. Ten v priebehu dňa naberal čoraz viac na sile. 

Veľmi veterno je vo večerných hodinách v Košiciach a v Telgárte. „Na košickom letisku sme dnes zaznamenali priemernú rýchlosť o sile búrlivého vetra s hodnotou až 67 km/h (18,5 m/s), nárazy len o málo silnejšie,“ informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Takýto vietor spôsobuje aj škody, zvýšte preto opatrnosť a podľa možností si zabezpečte majetok, keďže podľa meteorológovsilno veterno bude v oblasti Košického kraja a blízkeho okolia aj v noci a zajtra. Vietor dokonca ešte trochu zosilnie.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Popadané stromy i výpadky elektriny

Silný vietor spôsobil v Košiciach už viacero škôd. Spadnutý strom zaznamenali na Detskej historickej železnici. 

Vodiči v meste si zas musia dať pozor na smetné nádoby na cestách. S tými vietor nemá absolútne žiadny problém.

Problémy sú aj s dodávkami elektrickej energie. V Košiciach a okolí hlásia odberatelia viac ako tri desiatky prípadov, kedy je prerušená dodávka elektrickej energie.

Smetné nádoby na ceste pri Technickej univerzite v Košiciach, zdroj: Tomáš Ujlaki
Smetné nádoby na ceste pri Technickej univerzite v Košiciach, zdroj: Tomáš Ujlaki

Pred vetrom platia výstrahy

V niektorých okresoch naďalej platí výstraha druhého stupňa pred vetrom. Vo väčšine Košického kraja a v okrese Brezno sú vydané až do pondelka (8. 1.) večera. Informuje o tom TASR.

V okresoch Bratislava a Pezinok je výstraha druhého stupňa pred vetrom vydaná do 21.00 h. Odvtedy až do pondelka obeda tu platí prvostupňová výstraha. Rovnako je vydaná pre zvyšok Bratislavského kraja, Trenčiansky a Prešovský kraj. Od polnoci platí aj v Trnavskom kraji. V Košickom kraji treba so silnejším vetrom počítať až do utorka.

Najmä na severe krajiny sa môžu v nedeľu večer až do pondelka tvoriť snehové jazyky a záveje. V Prešovskom kraji a okrese Spišská Nová Ves do pondelka večera, v Žilinskom kraji a okrese Považská Bystrica len do obeda. V nedeľu večer treba dať pozor aj na poľadovicu, a to v Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Prešovskom kraji.

Meteorológovia upozorňujú aj na vietor na horách. Výstraha prvého stupňa je až do utorka vydaná vo väčšine Žilinského kraja a v okresoch Poprad a Brezno. V pondelok od 10.00 do 18.00 h platí v Brezne druhý stupeň výstrahy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd