Sneženie začína komplikovať situáciu na cestách. Toto je zoznam úsekov, kde si treba dať pozor

Sneženie začína komplikovať situáciu na cestách. Toto je zoznam úsekov, kde si treba dať pozor
Dominik Cenkner

Na Slovensko sa dnes vrátila zima. Nielenže nás počas dňa čaká výrazné ochladenie, ale už takto zrána spôsobuje problémy husté sneženie. Vodiči na cestách by si preto mali dať pozor.

Počasie u nás v nedeľu ráno ešte stále ovplyvňuje frontálne rozhranie, ktoré najmä v priebehu soboty prinieslo na naše územie početné zrážky. Toto rozhranie sa však pomaly presúva ďalej na juhovýchod pričom medzi rozsiahlou tlakovou nížou so stredom nad Jadranským morom a tlakovou výšou nad severnou Európou k nám začne prúdiť od severovýchodu studený, pôvodom arktický vzduch.

To spôsobí, že teploty na Slovensku začnú výrazne klesať. Dopomôže k tomu aj nepríjemný severný vietor, ktorý bude v nárazoch dosahovať aj 100 km/h. Podrobnejšie sme vás o počasí na dnešný deň informovali v samostatných článkoch. K dispozícii sú na tomto odkaze a po kliknutí TU.

Ranné sneženie spôsobuje problémy na cestách

Vráťme sa však k aktuálnej situácii. Početné zrážky sa po 6:30 h vyskytujú najmä na východe Slovenska. Na severozápade Prešovského kraja ide o sneženie, na ostatnom území o dážď, resp. mrznúci dážď. 

Počasie tak už ráno komplikuje situáciu na cestách. Pozor si treba dať hneď na viacerých úsekoch - medzi nimi napr. v okolí Pustého Poľa v okrese Stará Ľubovňa.

Úsek v okolí Pustého Poľa v nedeľu ráno, zdroj: Mon Ro
Úsek v okolí Pustého Poľa v nedeľu ráno, zdroj: Mon Ro

Podrobnejšie informácie prináša Slovenská správa ciest. „Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Na D3 Svrčinovec (sev. portál) - Poľana - Skalité, št. hr. PLN a R3 Trstená, sever - Tvrdošín, sever je na vozovke čerstvý až kašovitý sneh hr. 2 cm.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na vozovkách ciest I. až III. triedy na severnom území SR je čerstvý až kašovitý sneh hr. 1 - 3 cm. Na ceste II/531 v okrese Revúca sa vyskytuje vrstva ľadovateného snehu hr. 1 cm. Na ceste II/584 Bystrá - Srdiečko sú povinné snehové reťaze.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý. Na HP Besník, Čertovica, Dobšiná, Huty, Javorník, Makov, Oravská Lesná, Podspády, Príslop, Pusté Pole a Vernár je na vozovke čerstvý až kašovitý sneh hr. 1 - 3 cm.“

Problémy spôsobuje aj množstvo vody v dôsledku výdatných zrážok v uplynulých hodinách. Od 6. januára do odvolania je uzavretý hraničný priechod Moravský Svätý Ján -Hohenau. Stalo sa tak pre vysokú hladinu rieky Morava. 

Zrážky ustanú, k slovu sa dostanú tuhé mrazy

Už v priebehu dnešného popoludnia začnú zrážky na našom území doznievať. V noci z nedele na pondelok k nám ešte viac zosilnie prílev pôvodom arktického vzduchu od severovýchodu. 

Pondelok tak prinesie celodenné mrazy na väčšine územia. Viac informácií prináša naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd