Na teplé zimy si zvykajme. Pozor, začína sa kliešťová sezóna

Na teplé zimy si zvykajme. Pozor, začína sa kliešťová sezóna
Veronika Salayová

Máme za sebou teplú zimu a začala sa nám vytúžená jar. Aj počasie po krátkej zimnej epizóde bude v nasledujúcich dňoch viac a viac pripomínať slnečnú a teplú jar. Pozor však, lebo už sa začína nebezpečná kliešťová sezóna. 

Dopady jednej z najteplejších zim môžu ľudia podľa odborníkov pocítiť rôzne. Najmä si musíte dať pozor na aktivitu kliešťov a bodavého hmyzu. Vedci navyše pozorujú, že stúpajúce zimné teploty začínajú byť normálom. 

Zimy sú v priemere stále teplejšie a teplejšie. Kvôli tomuto trendu vedci očakávajú, že v budúcnosti bude sneh stále vzácnejší, a to najmä v nížinách. V budúcnosti môže sneh napadnúť už iba na horách.

Podľa klimatológov však nie je vylúčené, že sa v budúcnosti objaví aj veľmi tuhá zima, ale takých sa v priemere bude vyskytovať čoraz menej. 

 

Otepľovanie v zime spôsobuje podľa expertov niekoľko faktorov, medzi ktoré patria napríklad ľuďmi vytvorené skleníkové plyny, ale aj prírodné javy ako El Niño. Ten má napríklad vplyv na topenie tzv. ľadovca súdneho dňa. Vedcov tiež znepokojuje, že kvôli klimatickým zmenám môže dôjsť ku kolapsu Golfského prúdu.

Pozor, už vyliezajú kliešte

Ďalším nepríjemným dopadom teplejších zim je skorá aktivita kliešťov. Tie sa začínajú prebúdzať podstatne skôr ako v minulosti a z roka na rok sa vyskytujú vo väčšom množstve aj vo vyšších nadmorských výškach. Rovnako tak aj komáre a bodavý hmyz vylietava skôr v dôsledku miernych zím. 

Kliešte už začali byť na našom území aktívne. Navyše príchod teplého jarného počasia s teplotami nad +20 °C, ktoré nastúpi počas blížiacej sa Veľkej noci, výrazne zmobilizuje kliešťov.

Apríl, máj a potom september – to sú dva vrcholy, kedy sú kliešte v prírode najaktívnejšie. Apríl už klope na dvere, takže si na kliešte treba dať veľký pozor.  

 

Kliešte nájdete v záhradách, mestských parkoch, lesoch, v podstate na všetkých trávnatých plochách. Každým rokom sa v dôsledku otepľovania rozširujú viac na sever a čoraz častejšie sa objavujú už aj v nadmorskej výške nad 900 m.

Teplé počasie a sviatočné dni budú lákať mnohých Slovákov na turistiku do prírody. Situáciu ohľadom kliešťov preto netreba podceňovať a radšej sa pri túre vybavte dobrým a kvalitným repelentom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd