Na východe Slovenska padali obrovské krúpy. Vyhlásili mimoriadnu situáciu. Ďalšie búrky vznikajú

Peter Minárik

V podvečerných hodinách opúšťajú východné Slovensko zvyšky supercelárnej búrky, ktorá tu prinášala veľké krúpy a prívalové zrážky. Tie dokonca rozvodnili rieky. Medzičasom sa extrémne silné búrky ženú Moravou a taktiež prinášajú veľké krúpy a silný nárazový vietor.

Východným Slovenskom sa ženú veľmi silné búrky s krúpami, ktoré narobili množstvo problémov. Najhoršie to bolo na severovýchode Slovenska, kde búrky prinášali aj niekoľkocentimetrové krúpy. Postarala sa o to silná supercelárna búrka.

Vyvrátené stromy a zaplavená obec

Supercelárna búrka vznikla počas popoludnia severne od Bardejova a pomaly sa pohybovala smerom k východu. Následne, okolo poľsko-slovenských hraníc postúpila k juhovýchodu smerom do oblasti Medzilaboriec a aktuálne už opúšťa naše územie.

Okrem krúp spôsoboval problémy aj silný nárazový vietor. Na cestu medzi Ladomírovou a Ubľou spadlo niekoľko stromov, ktoré nevydržali nápor silného vetra.

Najnebezpečnejším sprievodným javom boli veľké krúpy. Najväčšie dosahovali priemer až 5 cm.

foto: Lenka Batlová, Smilno
foto: Lenka Batlová, Smilno

Okrem silného vetra a veľkých krúp narobili problémy aj prívalové zrážky. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásil v obci Zborov v pondelok popoludní jej starosta Ján Šurkala. Následkom búrky s krúpami došlo k zaplaveniu viacerých lokalít.

"Vybrežil sa trochu bezmenný potok, ale hlavne hlavný problém nám robil potok Rakovec, ktorý tečie cez miestne poľnohospodárske družstvo. Rozvodnil sa, vybrežil a vytopil rozsiahle časti hospodárskeho dvora," uviedol pre TASR Šurkala.

Problém s vodou zaznamenali aj na na ulici Podhradie, kde sa vylial rigol a zatopilo niekoľko rodinných domov, respektíve pivníc a dvorov. "Na odstránenie tých následkov povodne pracujeme," doplnil starosta.

Ako pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, hasiči v Stropkove odstraňovali po búrke spadnutý strom. Dobrovoľní hasiči odstraňovali spadnutý strom v obci Potoky v okrese Stropkov. Svidnícki hasiči aktuálne odčerpávajú vodu zo skladov v jednom zo supermarketov. V Hranovnici v okrese Poprad hasiči odstraňovali strom, ktorý spadol na cestu.

Teraz hrozia búrky na západe

Intenzívne búrky sa práve v týchto chvíľach ženú cez Moravu smerom k severovýchodu. Ako sme informovali popoludní, tak predpovede sa nakoniec zmenili a dnes nám lineárny búrkový systém, na čele so silným vetrom nehrozí. Hrozí však častejší výskyt supercelárnych búrok.

Aktuálne na našom území vznikajú dve búrky. Jedna v oblasti Prievidze a druhá, oveľa výraznejšia búrka vznikla nad Rakúskom a postupuje smerom nad Záhorie. Táto búrková bunka vykazuje známky rotácie a nad Záhorie tak zrejme dorazí supercela. Situáciu sledujte s nami ONLINE tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd